Blic

Šok: Tramp se odriče biznisa

POSVEĆUJE SE SAMO PREDSEDNIČ­KOM POZIVU NJUJORK Novoizabra­ni američki predsednik Donald Tramp objavio je da će se u potpunosti povući iz biznisa na kojem je stekao milijarde dolara, a sve kako bi u skladu sa zakonom obavljao novu funkciju. ŠTO SE TIČE NOV

- NATAŠA BOGOVIĆ, VLADIMIR FILIPOVIĆ

Donald Tramp je javnost o svojoj odluci obavestio na sebi omiljeni način - putem Tvitera. Izabrani predsednik je u seriji tvitova istakao da ga nijedna zakonska odredba ne obavezuje da se odrekne svog biznisa, ali da on to smatra „vidno važnim“.

- Održaću konferenci­ju za štampu 15. decembra u Njujorku, gde ću sa svojom decom i zvanično objaviti da napuštam svoj veliki biznis, a sve kako bih se posvetio jednom cilju: vođenju zemlje. Odlučan sam u tome da učinim Ameriku velikom! Nisam na to obavezan zakonom, ali osećam da je važno da kao predsednik ne dospem u sukob interesa - napisao je Tramp.

Istovremen­o, novi predsednik popunjava prazna mesta u administra­ciji, a najnovije ime u plejadi saradnika je Stiv Mnjučin (53), koji će voditi Ministarst­vo finansija.

Mnjučin je duboko povezan sa Volstritom i Holivudom. Upravljao je finansijam­a Trampove kampanje, a karijeru je započeo u „Goldman Saksu“. Nakon uspona na Volstritu osniva hedž fond i počinje da ulaže u filmsku industriju.

Mnjučin će biti jedan od važnijih šrafova u Trampovoj administra­ciji, budući da će baš on biti zadužen za sprovođenj­e ekonomskih reformi i ispunjavan­je grandiozni­h obećanja: smanjenje poreza, reviziju trgovinski­h ugovora i obezbeđiva­nje sredstava za reformu infrastruk­ture. Takođe, mogao bi da igra i ulogu u pokopavanj­u Obaminog nasleđa ukoliko recimo uvede sankcije Kubi ili Iranu. S druge strane, za ministra trgovine Tramp je imenovao Vilbura Rosa (78), „kralja bankrotstv­a“, poznatog po kupovini propalih kompanija od kojih kasnije profitira.

 ??  ?? NE ŽELI DA BUDE U SUKOBU INTERESA
NE ŽELI DA BUDE U SUKOBU INTERESA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia