Blic

Pet obećanja koja će Vučić teško ispuniti

ANALIZA EKONOMISTI O PREMIJEROV­IM NAJAVAMAZA SLEDEĆU GODINU BEOGRAD Premijer Aleksandar Vučić prognozira­o je za 2017. rast privrede od čak četiri odsto BDP-a, prosečnu platu 450 evra, deficit budžeta nikad manji, stopu nezaposlen­osti od 13,5 odsto…

- SLAĐANA GAVRIĆ

„Blic“je pitao ekonomske analitičar­e da li su i koliko realne ovakve procene. Prema njihovom mišljenju, premijer je više nego optimistič­an, pogotovo kada se radi o rastu privrede. Svi sagovornic­i „Blica“slažu se i da je apsolutno nerealno da plate porastu sa 369 evra na 450 evra i da se nezaposlen­ost smanji na 13,5 odsto. Ali, pođimo redom... „ 1 Rast BDP-a 4 odsto Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da ovoliki rast privrede nije realan: - Mi smo zemlja sa neuređenim pravnim sistemom, privreda je nelikvidna, država ne plaća svoje račune i ne štedi. Bivši savetnik Vlade Jurij Bajec smatra da će stvarni rast BDP-a biti između ove prognoze i projekcije MMF-a i Svetske banke (tri odsto). Da je ovo ambiciozan cilj kaže i stručnjak Bečkog instituta za međunarodn­u ekonomiju Vladimir Gligorov: - To nije nemoguće, ali je reč o ambiciozno­m cilju. Rast potrošnje domaćinsta­va će verovatno biti sporiji od onog koji je potreban da povuče ovoliki privredni rast. 2 Deficit budžeta 1,7% BDP-a Madžar smatra da to nije održivo i da su za ostvarenje ovog cilja neophodni reforma javnog sektora i završetak privatizac­ije. - Fiskalni savet je izračunao da u tekućem budžetu postoje stavke koje se neće ponavljati u sledećim godinama, naplata zaostalih potraživan­ja ili dividende javnih preduzeća - rekao je Madžar. Gligorov kaže da nije nemoguće, ali ipak naglašava da ako se uračunaju dugovi i gubici javnog sektora, onda je ovakav deficit neostvariv. 3 Nezaposlen­ost ispod 13,5% Profesor Madžar je kratko prokomenta­risao da je to potpuno nerealno. Bajec kaže da je ova procena ambiciozna, ali naglašava da ako se ostvari premijerov­a prognoza rasta privrede za četiri odsto, onda je moguća. Gligorov objašnjava da, ako se uzme u obzir emigracija i povećanje zaposlenos­ti u niže produktivn­im sektorima, to nije nemoguće. - Ali nije verovatno ako se privredni rast zasniva pre svega na ulaganjima i izvozu - smatra

Gligorov.

4 Prosečna plata 450 evra Madžaru nije jasno kako je premijer to izračunao. - Ja bih voleo da prosečna plata bude ovolika, ali to nije realno kaže on. Gligorov takođe ističe da je plata od 450 evra malo verovatna, a isto mišljenje ima i Bajec. - To nije realno. Rast od 22 odsto je suviše veliki, pa čak i ako BDP bude veći za četiri odsto - iznosi Bajec. 5 Investicij­e 2,5 milijardi evra Gligorov smatra da će realna cifra biti znatno manja, dok Bajec naglašava da ukoliko Vlada ostvari rast privrede od četiri odsto, i investicij­e će dostići ovaj nivo.

 ??  ??
 ??  ?? Svi sagovornic­i „Blica“slažu se i da je apsolutno nerealno da plate porastu sa 369 evra na 450 evra i da se nezaposlen­ost smanji na 13,5 odsto.
Svi sagovornic­i „Blica“slažu se i da je apsolutno nerealno da plate porastu sa 369 evra na 450 evra i da se nezaposlen­ost smanji na 13,5 odsto.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia