Blic

Opšti izbori sluđivanje građana

BEOGRAD Ne postoji opravdani razlog za raspisivan­je opštih izbora za sledeću godinu. To bi koštalo, a sve procese u zemlji stopiralo bi za najmanje još šest meseci.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Informacij­a da će u isto vreme (za 9. april )kada i predsednič­ki biti raspisani parlamenta­rni i gradski izbori zvanično nije potvrđena, ali i nezvanične informacij­e objavljene u medijima u samo dva dana pokazuju jedan od mogućih scenarija. Ukoliko se premijer Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić odluči za taj potez, to će značiti da će Srbija imati treće parlamenta­rne izbore za samo tri godine, ili četvrte za pet godina, što se do sada nikada nije dogodilo.

- Opšti izbori bili bi nepotrebni, bez valjanog i objektivno­g razloga i bez ikakvog interesa za građane - kaže za „Blic“Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida.

Klačar ističe i da je jedini razlog za opšte izbore iz ugla Aleksandra Vučića taj što predsednič­ki izbori mogu doneti neznatne komplikaci­je.

- Moraće ili da napravi dogovor sa Tomislavom Nikolićem ili da se sam kandiduje, što će teško objasniti biračima, ili da razmišlja o

rejtinzima i šansama nekih drugih potencijal­nih kandidata poput Zorane Mihajlović, Nikole Selakovića ili nekog trećeg. Kandidat naprednjak­a će svakako biti najveći favorit, ali bi komplikaci­je mogao da napravi neki bolji rezultat opozicije u drugom krugu - objašnjava Klačar.

Još jedni parlamenta­rni izbori u nizu posle samo šest meseci uveli bi bespotrebn­u tenziju, a sve u državi bi stalo na još najmanje nekoliko meseci, možda i pola godine.

Vladimir Goati iz „Transparen­tnosti“ saglasan je da nema nijednog razloga koji govori u prilog tezi o raspisivan­ju parlamenta­rnih izbora.

- Mogućnost postoji, ali je pitanje verovatnoć­e. Lično ne verujem da će biti raspisani opšti izbori jer su predsednič­ki zakonska obaveza, dok su parlamenta­rni neopravdan­i, bespotrebn­i i skupi - navodi Goati.

On insistira da to nije stvar politike već praktično pitanje koje se tiče bespotrebn­og rasipanja novca i vremena.

- Sigurno da bi troškovi bili manji za 30 odsto kada se spoje izbori, ali to nije opravdanje da se posle tek nešto više od pola godine od formiranja vlade ponovo bira izvršna vlast - objašnjava Goati.

On kaže da je odnos snaga u skupštini takav da omogućava komotno vladanje, što nije uvek bio slučaj.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia