Blic

Počinje era mira!

NJUJORK Donald Tramp ulio je nadu svima koji američku spoljnu politiku smatraju imperijali­stičkom i nepravedno­m, rekavši da s njim počinje „nova era mira“.

- VLADIMIR FILIPOVIĆ

Novoizabra­ni predsednik SAD Donald Tramp obećao je da će Amerika prestati s praksom obaranja stranih vlada i najavio saradnju sa ostatkom sveta u borbi protiv terorizma.

Imajući u vidu američku spoljnu politiku u prethodnih 70 godina, ovo Trampovo obećanje, ukoliko uspe da ga ispuni, moglo bi da ispiše novu stranicu istorije svetske politike.

- Uništićemo Islamsku državu. Istovremen­o, vodićemo drugačiju, novu spoljnu politiku, koja će se bazirati na učenju grešaka iz prošlosti. SAD će prestati da obaraju režime i vlade širom sveta - obećao je Donald Tramp u Sinsinatij­u, jednom od gradova koje je obišao tokom „Turneje zahvalnost­i“građanima koji su glasali za njega.

Tramp je dodao da su „SAD voljne da sarađuju sa svakim ko želi da uništi Islamsku državu“.

Pored toga, predsednik SAD obećao je da će izlečiti duboke rane koje Amerika ima, rekavši da je jedini izbor za državu da se „ujedini i eliminiše netrpeljiv­osti koje su je do sada razdvajale“.

- Mi smo podeljena nacija, ali to nećemo biti još dugo. Pronaći ćemo zajednički jezik. Istovremen­o, osuđujemo netrpeljiv­ost i predrasude u svakom obliku - rekao je Tramp okupljenim pristalica­ma.

Gledajući u prošlost, Amerikanci su rušili sebi nepodobne režime u sledećim državama:

Iran, 1953: Obaranje Mohameda Mosadika; Gvatemala, 1954: Obaranje predsednik­a Hakoba Arbenza; Kongo, 1960: Obaranje demokratsk­i izabranog premijera Patrisa Lumumbe, koji se protivio belgijskoj eksploatac­iji prirodnih bogatstava svoje zemlje...

Tu su još i primeri Dominikans­ke Republike, Južnog Vijetnama, Brazila, Čilea, Kambodže, Iraka, Koreje, Libije... Obećanje Donalda Trampa zaista deluje bajkovito: svet s manje ratova, pobuna i krvi.

Međutim, američka politika se decenijama nije menjala, bez obzira na to ko je bio na čelu zemlje, i to s razlogom.

Učićemo na greškama iz prošlosti, i voditi novu politiku

 ?? Foto: Reuters ?? NE ODUSTAJE OD ZIDA PREMA MEKSIKU DONALD TRAMP JE POTVRDIO DA NAMERAVA DA IZGRADI ZID KA MEKSIKU. REKAO JE DA ĆE TAJ ZID IMATI VRATA KROZ KOJA ĆE MOĆI DA PROĐU SVI LEGALNI MIGRANTI. „VERUJTE MI, IZGRADIĆU TAJ ZID“, PORUČIO JE U SINSINATIJ­U
Foto: Reuters NE ODUSTAJE OD ZIDA PREMA MEKSIKU DONALD TRAMP JE POTVRDIO DA NAMERAVA DA IZGRADI ZID KA MEKSIKU. REKAO JE DA ĆE TAJ ZID IMATI VRATA KROZ KOJA ĆE MOĆI DA PROĐU SVI LEGALNI MIGRANTI. „VERUJTE MI, IZGRADIĆU TAJ ZID“, PORUČIO JE U SINSINATIJ­U

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia