Blic

Pekli prase kod groba velikana

VALJEVO Tri i po meseca nakon što je sahranjen, grob čuvenog slikara Ljube Popovića, gde bi trebalo da bude aleja velikana Valjeva, i dalje nije uređen.

- PREDRAG VUJANAC

Još gore, u blizini Ljubinog groba i dalje se baca otpad, a neko je nedavno, po svemu sudeći, mesto koristio i za piknik.

Nekoliko desetina metara od kuće u kojoj je odrastao u naselju Brđani počiva slavni Valjevac, a njegov prijatelj, nekadašnji gradonačel­nik Dušan Mihajlović na sahrani je izrazio uverenje da je „Ljuba prvi u budućoj aleji valjevskih velikana“.

- Ceo prostor je i dalje neuređen, ali najviše me je zapanjilo to što je preko puta groba neko polomio klupu i naslonio na kantu za smeće. Ispod te „konstrukci­je“nalazi se i gomila pepela, kao da je neko pekao prase na pikniku, ostavljaju­ći iza sebe i dosta smeća - priča za „Blic“Valjevac koji živi u blizini.

U gradskoj čistoći „Vidrak“kažu da prostor održavaju „koliko je moguće“.

- Posekli smo šiblje, iskrčili obalu da može da se priđe, ali ne možemo da sprečimo da nakon što odemo neko tu baca smeće i polomi klupe. Formalno gledano, taj prostor sada održavamo na osnovu činjenice da zemljište pripada Gradu, ali zvaničnu odluku o tome da je to groblje i da smo isključivo mi nadležni za održavanje još nismo dobili - objašnjava direktorka Slađana Marković.

Nakon smrti akademika i počasnog Valjevca, počela je procedura za uređenje mesta na kojem je sahranjen, ali, kako tvrde nadležni, ona ne može da se sprovede brže.

- Parcela na kojoj je Ljuba sahranjen planom regulacije predviđena je za rekreativn­u

zonu, što znači da tu može biti park, ali i memorijaln­o groblje u njegovom sklopu. Grad će tek u narednom budžetu, jer ranije to nije bilo predvidivo, opredeliti sredstva za sprovođenj­e arhitekton­skog konkursa za uređenje. Tek posle toga možemo da uradimo promenu postojećeg plana i donesemo odluku o prenosu na staranje - kaže član Gradskog veća David Maksimović. Da bi plac gde počiva slavni slikar postao Aleja velikana, kako objašnjava, Grad mora da utvrdi kriterijum­e ko tu u budućnosti može biti sahranjen. - Nije sve baš tako jednostavn­o jer mišljenje tela kojeg bude imenovao Grad moraće da bude u saglasnost­i sa željom porodice. Ukoliko oni ne daju dozvolu, onda je to i nemoguće - kaže Maksimović. Inače, čuveni slikar je sahranjen na nekoliko desetina metara od kuće u kojoj je odrastao u naselju Brđani.

KASNI DONOŠENJE PROCEDURA KOJIM BI SE UREDILO MESTO NA KOME JE SAHRANJEN POPOVIĆ

 ??  ??
 ??  ?? MESTO NA KOME JE BIO RAŽANJ
MESTO NA KOME JE BIO RAŽANJ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia