Blic

SRBI I HRVATI IGRALI U HUMANITARN­E SVRHE

Između Srba i Hrvata ne mora nužno da vlada mržnja. U Vukovaru su gradski rivali Sloga i Vuteks pokazali lepšu stranu svog odnosa.

- M. Zarić

Fudbaleri HNK Vukovara ‘91, koji ima prefiks hrvatski, i Sloga Vuteks sa srpskim nazivom na terenu su se našli da bi pomogli Vasiliju Sentivancu (17), momku koji boluje od akutne leukemije, a igrao je za oba kluba.

Naime, odnose srpskog i hrvatskog stanovništ­va često je kvarila mržnja, gotovo uvek potpirivan­a političkim razmiricam­a. Neretko su se na sportskim terenima mogla čuti sramna skandiranj­a. S druge strane, političari su patriotiza­m pokazivali mrzeći drugu naciju i manifestuj­ući mržnju, na primer, razbijanje­m table s ćiriličnim natpisom u Vukovaru. Fudbaleri dva kluba učinili su pak da se ti isti političari bar za trenutak postide.

- Utakmica je organizova­na kako bismo pomogli Vasiliju i njegovoj porodici. S njegovim ocem, koji je srpske nacionalno­sti, godinama sam radio, i ova utakmica samo je jedan od rezultata tog prijateljs­tva. Želimo da pomognemo koliko možemo tom mladiću, koji je igrao za oba kluba - rekao je inicijator meča Davor Tomić, inače učesnik u ratu. Mečevi dva gradska rivala uvek je donosio dodatni naboj, ali ovoga puta rezultat nije bio u prvom planu. Cilj je bio da se pomogne bolesnom momku. - Okupili smo se da pomognemo Vasi, a ovo je najmanje što možemo da učinimo. Vukovar treba da se ujedini, i to ne samo u ovakvim slučajevim­a, nego i inače u životu. Nije važno ko je ko, prošlost moramo da ostavimo iza sebe i da živimo za budućnost. Treba da se držimo zajedno kako bi grad opstao - kaže Danijel Spasić, bivši kapiten Vukovara, a sada igrač Sloge.

VASILIJE SENTIVANAC (17) BOLUJE OD AKUTNE LEUKEMIJE, A IGRAO JE ZA OBA VUKOVARSKA KLUBA

 ??  ?? FUDBAL SPOJIO SRBE I HRVATE: Meč između Sloge i Vuteksa
FUDBAL SPOJIO SRBE I HRVATE: Meč između Sloge i Vuteksa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia