Blic

Otkaz iz doba Jure

- RANKO PIVLJANIN

Violeta Petrović, samohrana majka, razbolela se od najteže bolesti i silom prilika otišla na bolovanje. Na dan kad joj je isticao šestomeseč­ni ugovor o radu pozvali su je iz niške fabrike „Jura“i saopštili joj da dođe po radnu knjižicu jer joj ugovor neće biti produžen.

Sve po zakonu, hitro saopštiše iz Ministarst­va rada povodom ovog slučaja! Sutradan, kad se javnost ustalasala i „Jura“obećala da će vratiti radnicu na posao, malo se ministar rada Aleksandar Vulin posuo pepelom po glavi, objašnjava­jući kako su molili poslovodst­vo da pomognu nesrećnoj ženi i naišli na razumevanj­e. Ističući, pri tom, da se stvar ne politizuje i da „ovo nema veze sa politikom“.

Na stranu licemerje ministra Vulina koji je jednog dana hladni birokrata kome je zakon dovoljan alibi za korporacij­sku surovost, a drugog je - verovatno nakon packi sa nadležnog mesta - borac za radnička prava, ali tvrdnja kako sve to nema veze sa politikom teško pije vodu.

Politika je napravila poslovni ambijent u kome je poslodavac Bog i batina, a radnik - savremeni rob.

Politika je isporučila sopstveno radništvo na milost i nemilost poslodavci­ma, pravdajući to njenom svetošću investicij­om.

Politika i naša vlada nas reklamiraj­u kao jeftinu, a dobro obučenu radnu snagu.

Politika je prekjuče spasila Violeti posao i to ne zato što se sažalila nad njenom sudbinom, već da ispegla političku štetu. Hiljade ljudi njene sudbine nisu imali sreću da se za njihov problem sazna i završili su na ulici. Po zakonu ili ne, njima je svejedno!

Jeste prošlo vreme samoupravl­janja, kako reče predsednik Unije poslodavac­a Srbije, ali zvanično još nije uvedeno robovlasni­štvo, mada se uveliko sprovodi, kako kod velikih korporacij­a tako i kod malih privatnika, uz amin vlasti.

Zato smo svi mi prvo taoci politike pa onda beskrupulo­znih gazda koji uvek nađu način da izađu u susret jedni drugima, a razumevanj­e za običnog čoveka imaju samo kad im to ide u prilog. Sad su im se, na sreću Violete Pavlović, interesi poklopili. Inače bi oni i te kako „poštovali zakon“!

Politika je isporučila radništvo na milost i nemilost poslodavci­ma, pravdajući to njenom svetošću - investicij­om

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia