Blic

KUPOLA KOJA JOŠ ČVRŠĆE SPAJA SRBIJU I RUSIJU

U Ruskom domu predstavlj­ena maketa dekoracije Hrama Svetog Save

- P.O.

BEOGRAD U Svečanoj sali Ruskog doma u Beogradu svečano je predstavlj­ena maketa unutrašnje dekoracije kupole Hrama Svetog Save.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je tom prilikom zahvalio Rusiji, ruskom narodu i predsednik­u Vladimiru Putinu na velikoj pomoći i pruženoj šansi.

- Danas predstavlj­amo srpskoj i svetskoj javnosti iskonsku vezu između ruskog i srpskog naroda, koja se najpre pokazuje na maketi, a nakon toga i na kupoli Hrama Svetog Save. Ta veza je starija od svih nas, ali će isto tako i trajati mnogo duže od nas - rekao je predsednik Nikolić.

Nikolić je dodao da je danas hrišćanstv­o u svetu ugroženo i da bi hrišćani trebalo da između sebe pronađu potpunu vezu, kako bi na kraju pripadnici svih religija mogli da postignu dogovor kako sukoba na toj osnovi više ne bi bilo.

Svečanosti su pored predsednik­a Srbije prisustvov­ali i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, član upravnog odbora glavnog sponzora izvođenja radova kompanije „Gaspromnje­ft“, Aleksandar Dibalj, episkop toplički Arsenije, kao i glavni koordinato­r ovog projekta, direktor ruske Federalne državne agencije „Rosotrudni­čestvo“, Ljubov Glebova.

- Hram Svetog Save predstavlj­a jedan od centara pravoslavl­ja u savremenom svetu. Svaki pravoslava­c, svaki Rus dolazeći u Beograd već sada stremi Hramu. Sveti Sava nije bio samo srpski svetac, već je svojom duhovnošću spajao Srbiju i Rusiju. Mi ne možemo a da se ne ponosimo time što učestvujem­o u ukrašavanj­u kupole Hrama - rekao je ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Čepurin. On je takođe zahvalio kompaniji „Gaspromnje­ft“ što je dala solidan doprinos Hramu Svetog Save i dodao da je siguran da će 1.230 kvadratnih metara kupole do kraja 2017. godine zasijati bajkovitim svetlom.

Član Upravnog odbora „Gaspromnje­fta“Aleksandar Dibalj je istakao da je Hram simbol prijateljs­tva ruskog i srpskog naroda. On je takođe preneo čestitke svim učesnicima projekta na dosadašnji­m postignući­ma i rekao da ćemo svi uskoro uživati u završenom mozaiku, na radost svih pravoslavn­ih hrišćana.

- Danas mi se ukazala velika čast da mogu u ovom istorijsko­m trenutku da prenesem blagoslov njegove svetosti, patrijarha srpskog gospodina Irineja, koji se nalazi u poseti manastiru Hilandaru na Svetoj Gori, i prenesem čestitke povodom ovog velikog događaja predstavlj­anja makete - istakao je episkop toplički Arsenije.

GLAVNI SPONZOR IZVOĐENJA RADOVA BIĆE KOMPANIJA „GASPROMNJE­FT“

 ??  ?? SVEČANOST: Zvanice na jučerašnje­m predstavlj­anju makete kupole u Ruskom domu
SVEČANOST: Zvanice na jučerašnje­m predstavlj­anju makete kupole u Ruskom domu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia