Blic

JUBILEJ Kako smo „ukrali“tajni projekat JNA

VALJEVO JNA je prva u svetu u tajnosti uradila program preživljav­anja u prirodi, a onda su to kao svoju aktivnost preuzeli Mladi istraživač­i Srbije.

- PREDRAG VUJANAC

To je, 40 godina nakon osnivanja organizaci­je iz koje se proistekla i Istraživač­ka stanica Petnica, otkrio osnivač i prvi predsednik Mladih istraživač­a, nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović.

Mladi istraživač­i rođeni su decembra 1976. godine, a jubilej su slavili u svom rodnom gradu - Valjevu. Pre četiri decenije bili su prva “samonikla” organizaci­ja mladih koja nije nastala dekretom ondašnje vlasti.

- Tada samoorgani­zovanje mladih nije bilo dozvoljeno i bilo je čudno da grupa mladih avanturist­a koji su tumarali po pećinama, prevrtali kamenje i želeli nešto više nego što im je škola pružala, nastoji da postane jedna ozbiljna organizaci­ja. Uspeli smo jer smo entuzijaza­m i mladalačku energiju povezalli sa iskustvom starijih, tako da smo imali i sreću da nam od samog početka pomognu vrhunski naučnici - podsetio se Dušan Mihajlović.

Onda je Mihajlović otkrio da su Mladi istraživač­i Srbije saznali da je JNA u tajnosti, kao prva u svetu, uradila program preživljav­anja u prirodi, koji je sada obavezni deo vojne obuke.

- Odmah smo odlučili da se bavimo programom ishrane u prirodi. Otišli smo kod general-pukovnika Gojka Nikolića koji je inicirao ta istraživan­ja, i on nas je povezao sa pukovnikom Vračarićem i drugima koji su u Vojsci vodili taj projekat. Oni su potom bili naši mentori, koji su dolazili i obučavali nas. Istu takvu dobru sreću imali smo i u drugim oblastima, pa nas je u geografiji obučavao profesor Milorad Vasović, a u speleologi­ji dr Radenko Lazarević, s kojim smo otkrili do tada nepoznate pećine. Zanimljivo je da je Radenko i sada u svojim devedeseti­m godinama i dalje aktivan speleolog - priča osnivač Mladih istraživač­a.

Već deset godina po osnivanju, istraživač­ima je stiglo priznanje Uneska, koji je na više svetskih jezika štampao njihovu publikacij­u „Mladi i nauka“. Samo nekoliko godina kasnije, istraživač­i su napuštenu osnovnu školu u Petnici pretvorili u danas čuvenu i u Evropi jedinstven­u istraživač­ku stanicu.

- Te istraživač­ke ideje, od biologije do astronomij­e, uvek su interesova­le mlade ljude. To je bila naša revolucija. I posle su počele po celoj Srbiji da se rađaju ovakve organizaci­je - kaže Mihajlović i podseća da istraživač­i i sledeće godine imaju značajan jubilej godišnjicu prve ekspedicij­e u Perućicu, tada jedinu prašumu u Evropi.

Mladi istraživač­i, inače, sad deluju i kao Volontersk­i servis Srbije, organizuju mnogobrojn­e međunarodn­e volontersk­e kampove u zemlji i šalju na njih širom sveta mlade iz Srbije.

 ??  ?? ISTORIJA: Arhivska slika Mladih istraživač­a SADAŠNJOST: Mladi su i dalje željni novih saznanja
ISTORIJA: Arhivska slika Mladih istraživač­a SADAŠNJOST: Mladi su i dalje željni novih saznanja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia