Blic

HRVATI NAS BLOKIRAJU I TO NA DVA VAŽNA KOLOSEKA

Srbija će do kraja godine otvoriti poglavlje 5, a oko poglavlja 25 i 26 još ne postoji saglasnost svih zemalja članica EU.

- N . Latković

BEOGRAD

Kako saznaje “Blic”, među državama koje se protive otvaranju novih poglavlja je Hrvatska, koja je i do sada u više navrata sprečavala napredak Srbije ka EU, uglavnom zbog bilateraln­ih pitanja.

Zvanični Zagreb insistirao je da Beograd promeni zakon o univerzaln­oj jurisdikci­ji za ratne zločine, zahtevao bolji položaj hrvatske manjine u Srbiji i punu saradnju sa Hagom.

Ovaj poslednji uslov prethodnih dana bio je posebno aktuelan, jer je sudsko veće Haškog tribunala povuklo oznaku tajnosti s međunarodn­ih poternica raspisanih za troje srpskih radikala - Petrom Jojićem, Vjericom Radetom i Jovom Ostojićem, koji su pred Tribunalom optuženi za nepoštovan­je suda. Od Srbije se traži da hitno izruči članove SRS, a Hrvatska se nalazi u grupi zemalja koja je prethodnih meseci na tome posebno insistiral­a.

Aleksandar Vučić juče je izjavio da je veliki optimista po pitanju otvaranja novih poglavlja, kao i da će sledeće nedelje biti održan sastanak na kome će biti postignut dogovor o tome. On je naveo da će sasvim sigurno biti otvoreno poglavlje 5, ali da oko poglavlja 25 i 26, koja se tiču obrazovanj­a, nauke i kulture, ne postoji puna saglasnost država članica EU.

- Hoće da vide da li će još nešto dobiti od Srbije i od toga zavisi da li će ona biti otvorena sada ili kasnije. Tu je reč i o onome što stiže iz Hrvatske, kao i o pitanju odnosa Beograda i Prištine. Mi sigurno nećemo odustati od nacionalni­h i državnih interesa da bi nam neko otvorio poglavlja - rekao je premijer.

 ??  ?? NJIH DVOJICA SU OPTIMISTI: Vučić i Han juče u Beogradu
NJIH DVOJICA SU OPTIMISTI: Vučić i Han juče u Beogradu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia