Blic

SRPSKI POLITIČARI PLAČU ZBOG HOFERA

Vest o porazu ultradesni­čara Norberta Hofera na predsednič­kim izborima u Austriji radosno je dočekana u Evropi, ali ne i među pojedinim srpskim političari­ma.

- M. Pejić

BEOGRAD

Poraz su najverovat­nije najteže prihvatili Boško Obradović, lider Dveri, i Dragan Marković Palma (JS), koji su otvoreno pozivali srpsku dijasporu da pruži podršku Slobodarsk­oj partiji (FPO) i Hoferu.

- JS i ja lično podržavamo kandidata FPO. To je stranka koja je mnogo puta dokazala da podržava Srbe - rekao je Marković pre izbora i dodao da je Hoferova partija bila “protiv bombardova­nja i otimanja Kosova”.

Sličnu poruku poslao je i Boško Obradović, koji je pozvao “sve Srbe s pravom glasa da podrže gospodina Norberta Hofera”.

„Srbi Austrije, glasajte za Hofera! On je u više navrata dokazao da je istinski prijatelj Srbije i srpskog naroda ne prihvataju­ći priznanje tzv. nezavisnog Kosova. Pored toga, Evropi je potrebna temeljna reorganiza­cija“, napisao je Obradović na zvaničnom sajtu.

Iako nije javno pozvao Srbe da daju glas ekstremnoj austrijsko­j desnici, imajući u vidu ranije istupe, veruje se i da naklonost ka Hoferu gaji i lider SRS Vojislav Šešelj.

Listi Hoferovih simpatizer­a priključio se i predsednik RS Milorad Dodik, koji je takođe javno pozvao Srbe da mu daju glas rekavši da je u pitanju “osvedočeni prijatelja srpskog naroda i RS”. Da se Slobodarsk­a partija služila populizmom kada su u pitanju srpski glasači (inače najbrojnij­a manjina u Austriji) jasno pokazuje i poseta Norberta Hofera Beogradu. Iako je došao u svojstvu visokog političkog funkcioner­a, a ne predsednič­kog kandidata, datum posete (manje od mesec dana pred izbore) lako se mogao shvatiti kao deo izborne kampanje. Hofer je i tada dočekan kao prijatelj Srbije, a primili su ga predsednic­a Skupštine Maja Gojković i predsednik Nikolić. Prethodno je lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe u intervjuu za “Blic” istakao da računa na podršku srpskih glasača. Ipak, istorijat Slobodarsk­e partije ne ide previše u korist Srba budući da su njeni prvi lideri bili Anton Rainthaler i Fridrih Peter, pripadnici Hitlerove partije.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia