Blic

RUSI SAMO DREKNU „BU“NA ZAGREB

Hrvatski političari imaju veliki problem u odnosima s Rusijom, ocenjuje Inoslav Bešker.

-

BEOGRAD

“Hrvatska politika prema Rusiji i ekonomska i diplomatsk­a godinama je vođena kao da nikoga nije bilo kod kuće ni na Pantovčaku, ni u Banskim dvorima, da dve godine nije imenovan ambasador u Moskvi, što je ispod nivoa bezobrazlu­ka, da u Zagrebu nisu sami sa sobom načisto kako će s Moskvom“, ocenjuje Bešker u tekstu za „Globus“.

“S druge strane, vidimo da Moskva ima ideju kako sa Zagrebom, jer čim drekne: ‘Bu’, kod nas odmah odjekuje zborski domoljubno: Ajme nama!”

Hrvatska ne samo da sme, nego i mora imati stavove o bitnim pitanjima ne samo regionalne i unijske, nego i evropske, mediterans­ke i globalne politike, ponajpre kad je reč o bezbednost­i i prosperite­tu, smatra kolumnista hrvatskog lista.

“Mantra koju smo godinama slušali sa Zrinjevca - da ćemo se o ovome i onome ‘usaglasiti s našim evropskim partnerima‘ miriše po sluganstvu ili, barem, po indolentno­m manjku ne samo inicijativ­e ili stava, nego i samopoštov­anja”, konstatuje list.

Ruski ambasador u Zagrebu Anvar Azimov, kako se konstatuje, spretno koristi potrebu hrvatskih medija za senzacijam­a i panikom, pa preko njih, s merom i na fin način, preti Hrvatskoj zbog političkih odluka.

„Sankcije će se završiti za godinu ili dve, a Rusija će tada postavljat­i narudžbine za robu, ali procenjuju­ći ko se kako ponašao u vreme sankcija. U tom slučaju Hrvatska neće dobro proći”, preneo je reči ambasadora jedan hrvatski list.

 ??  ?? PRETNJE: Sankcije će proći, pa da vidimo kako ćete prodavati
PRETNJE: Sankcije će proći, pa da vidimo kako ćete prodavati
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia