Blic

SNS traži manje plate za Šabića i Jankovića

BEOGRAD

- N. Latković

Slava manastira Hilandar Vavedenje Presvete Bogorodice bila je drugačija od svih prethodnih jer je po prvi put u istoriji neki od patrijarha služio liturgiju, pre dva dana. U pratnji poglavara SPC Irineja u Hilandar je došao i episkop šumadijski Jovan.

Međutim, dok je patrijarh zagledan u molitvu, a iguman Vatopeda stoji mirno kraj njega i bratstvo manastira i vernici učestvuju u molitvi, vladika šumadijski opušteno čačka mobilni. Episkop Jovan posebno je bio okupiran telefonom u trenutku kada je blagosilja­no slavsko koljivo.

Koliko su bili neodložno bitni ovi SMS-ovi usred molitve Gospodu, nismo uspeli da saznamo. Ono što je poznato su vladičine česte besede o skromnosti dok vozi „mercedes“, a ume i da prekori zbog korišćenja mobilnog.

Osim što kada je o drugima reč za vladiku nema ničeg goreg neko kad neko usred crkve uzme telefon u ruke, on je na osvećenju crkve u Raškoj kada je bio administra­tor žički, pred svima glasno prekorio jednu od igumanija jer je slikala telefonom.

Telefon i internet su “pogubni za monaške duše”, ali vladičansk­e su očito nepokolebl­jivije pa su episkopova meta bili i studenti teologije koji su pevali na jednoj liturgiji. Nekolicina je imala tekst u telefonu, ali od vladike su dobili prekor za nepoštovan­je svetinje. Time su između ostalog prema vladičinom sudu pokazali da se ne mole već pevaju mehanički.

Poslanici SNS Vladimir Đukanović, Marko Parezanovi­ć i Krsto Janjušević podneli su amandmane na Predlog zakona o budžetu kojima traže da se smanje plate zaštitniku građana i povereniku za informacij­e od javnog značaja Saši Jankoviću i Rodoljubu Šabiću.

Po njima, zarada Jankovića trebalo bi da bude spuštena sa 376.650 dinara na 112.000, koliko prima premijer Aleksandar Vučić, dok bi plata Šabića trebalo da bude smanjena sa 208.000 na 112.000 ili 130.000 dinara, koliko mesečno legne na račun predsednik­a Tomislava Nikolića. Zanimljivo je da su trojica poslanika SNS podnela te amandmane na Predlog zakona o budžetu, iako ovaj propis ne reguliše primanja zaštitnika građana i poverenika.

Rodoljub Šabić kaže za “Blic” da ne zna da li je predlog poslanika naprednjak­a stvar neznanja.

- Ipak, očigledno je da me poslanici SNS cene, čim misle da treba da imam platu kao premijer za kojeg imaju samo reči hvale - navodi Šabić.

 ??  ?? IRINERJ: HVALA VAM ŠTO ČUVATE SVETINJU
IRINERJ: HVALA VAM ŠTO ČUVATE SVETINJU
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia