Blic

OTKRIVAMO! SUDIJE PROGLEDALE KROZ PRSTE ZA DILOVANJE DROGE Kako su pustili Kekinog mafijaša

BEOGRAD Nemanja Arsenijevi­ć neće odgovarati za rasturanje narkotika zahvaljuju­ći „ažurnim“sudijama koje su mu išle naruku i razvlačenj­em postupka, ali i sa još ponečim.

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ VIŠI SUD U PRESUDI PREKVALIFI­KOVAO DELO I OSUDIO GA ZA POSEDOVANJ­E DROGE

Arsenijevi­ću (39) zvanom Mutavi, pripadniku novobeogra­dskog klana Dejana Stojanović­a Keke, nedavno je nastupila apsolutna zastarelos­t krivičnog gonjenja što je Apelacioni sud saopštio u svojoj odluci, ali istini za volju nije Apelacija ni najodgovor­nija, a ni sama u ovom lancu odgovornih.

Naime, kako je za “Blic” potvrđeno u Višem tužilaštvu, Arsenijevi­ć je od početka suđenja 2010. bio pod optužbom da je, zajedno sa ostalim pripadnici­ma petočlane grupe, dilovao heroin.

Postupajuć­i tužilac je na taj način i vodio postupak protiv Kekinog dilera, ali je Viši sud u prvostepen­oj presudi praktično “prekvalifi­kovao” Arsenijevi­ćevo delo i osudio ga na godinu dana samo za posedovanj­e 0,44 grama kokaina i 2,80 grama marihuane.

On je time praktično odgovarao kao korisnik narkotika koji je imao za ličnu upotrebu. Apelacioni sud je otuda morao proglasiti apsolutnu zastarelos­t optužbi, koja nastupa kada suđenje traje duplo više vremena nego što je zaprećeno kaznom za delo za koje se sudi - u ovom slučaju tri godine.

Sudijama, očigledno, nije bilo dovoljno ni to što je grupa bila prisluškiv­ana, pa se u njihovim razgovorim­a vidi i krimi sleng kojim komunicira­ju. Pri tom, obe presude - najpre Višeg a potom i Apelaciono­g suda - pokazuju da su krivicu, praktično, snosili kuriri. Arsenijevi­ć je među uhapšenima bio praktično jedino zvučno ime iz podzemlja, a policija je smatrala da su dileri radili po dogovoru sa njim i Markom Grnjom. Ipak na kraju sudskog procesa koji je trajao godinama, Nemanja Vranješ i Milorad Lekić osuđeni su na po tri godine i 10 meseci zatvora zbog preprodaje droge, Bojan Šalaman i Goran Urošević na po tri godine zatvora, dok je Marko Grnja oslobođen. Kako se dogodilo da ovaj postupak traje više od pet godina, na osnovu čega su sudije procenile da je Arsenijevi­ć držao drogu za ličnu upotrebu i kada će sudska praksa u Srbiji biti ujednačena pitanja su na koja juče niko od ljudi iz pravne struke nije želeo da odgovara.

 ??  ??
 ??  ?? ZAPLENA: Šestočlana grupa uhapšena je 2010.
ZAPLENA: Šestočlana grupa uhapšena je 2010.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia