Blic

U LIVERPUL IZ VIDEO-IGRICE

Deluje kao ludost otići do Brazila u drugu ligu, odgledati nekoliko mečeva i platiti 17-godišnjaka četiri miliona evra, verujući da će biti veliki igrač.

- Slepčević P.

Filmska je priča Roberta Firmina, zvezde Liverpula, koji je u svetski fudbal na velika vrata zakoračio kada je bio angažovan na osnovu video-igrice!

Svega jedan od sto hiljada klinaca postane igrač svetske klase oko kojeg se se otimaju veliki fudbalski klubovi, a tek jedan u milion postaće novi Ronaldo, Pele, Maradona, Zidan, Mesi, Bejl... Rizik je prevelik. Ne može se znati kako će neko iskoristit­i svoj talenat i da li će ga sreća poslužiti. Još je neverovatn­ije da fudbalski agent rizik bazira na kompjuters­koj simulaciji realnog fudbala, igrici “Fudbal menadžer” u kojoj je i skaut Luc Fanenštil prvi put video sada već zvezdu svetskog fudbala.

Upravo zahvaljuju­ći onome što je video u igrici, nateralo je Fanenštila da se 2011. pozabavi Robertom Firminom, a to kockanje se višestruko isplatilo. Isplatilo se potom i upravi nemačkog Hofenhajma koja prezadovol­jno trlja ruke nakon što je prodala svog supertalen­tovanog igrača Liverpulu za više od 40 miliona evra, uz procenat od sledećeg transfera.

- Kolega i ja smo ga otkrili na igrici sasvim slučajno, bio je ubojit, pa smo odlučili da ga skautiramo uživo. Bio je odličan i mnogi su bili iznenađeni što smo za njega platili četiri miliona evra - izjavio je Fanenštil.

“Fudbal menadžer”, više od decenije jedna od najpoznati­jih simulacija vođenja fudbalskih klubova, poznata je i po tome što njeni tvorci angažuju mlade ljubitelje fudbala širom planete da im za novac jave osnovne karakteris­tike igrača iz tamošnjih liga. Neki anonimni skaut je očigledno u Brazilu prepoznao Firminove kvalitete, poslao visoke ocene autorima igrice, a kada je “nacrtana zvezda” zablistala u “Fudbal menadžeru” - Fanenštil i njegov kolega su zagrizli mamac i nisu pogrešili.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia