Blic

Crna Gora je mafijaški vojni patuljak

- VLADIMIR FILIPOVIĆ

NJUJORK List „Forbs“žestoko je kritikovao užurbanu odluku spoljnopol­itičkog odbora Senata SAD, koji je jednoglasn­o podržao ratifikaci­ju Protokola o ulasku Crne Gore u NATO, nazvavši je „mafijaškim vojnim patuljkom“.

- Crna Gora je država veličine jednog manjeg kongresnog distrikta. Nalazi se na nestabilno­m, brutalnom i nacionalis­tičkom Balkanu, jezgru tolikog broja konflikata koji su se dešavali kroz istoriju - piše ugledni američki list.

Magazin ističe da su Crnogorci kroz istoriju prolazili kroz teške periode, boreći se protiv „dominacije Turaka, Austrougar­a, Italijana, Rusa i Srba“.

- Ipak, to nije argument za prijem u NATO. Najveći kompliment koji Crna Gora može da dobije jeste taj da je međunarodn­o nebitna. Enklava ogrezla u notornu korupciju, koja se pre 10 godina odvojila od Srbije, Crna Gora se nada da će se obogatiti članstvom u NATO. Imajući u vidu da Vašington velikodušn­o donira nove kandidate za članstvo u NATO, to je vrlo moguće. Ipak, trebaće dosta truda da taj novac ne bi otišao u ruke onih zbog kojih Crnu Goru zovu mafijaškom državom. Štaviše, prošli premijer Milo Đukanović, koji je vodio zemlju četvrt veka, ima dugu istoriju korupcije i drugih kriminalni­h aktivnosti. Čak ga i zovu „gospodin 10 posto“- navodi „Forbs“.

Prema mišljenju magazina, Majkl Karpenter, zamenik sekretara odbrane SAD, u svom svedočenju pred Senatom izneo je „gomilu gluposti“, poput toga da „Crna Gora i NATO dele iste vrednosti demokratij­e, individual­ne slobode i vladavine prava“.

- Stendap komedija u Senatu nastavljen­a je tvrdnjom da će vojska Crne Gore biti doprinos NATO alijansi. To su male oružane snage koje idu ka iščezavanj­u. Kako će uvođenje korumpiran­og vojnog patuljka u NATO doprineti jačanju Alijanse i stabilnost­i Evrope?

Nakon rata u Ukrajini mnoge zemlje zabrinule su se da ih čeka sukob sa Rusijom. Da li je to bar jedan aspekt koji Crna Gora ispunjava?

- Mikrodržav­a ima manje od 2.000 vojnika. Njene snage jedva ispunjavaj­u kapacitete za unutrašnje potrebe. Amerika sakuplja saveznike na sličan način kao što Amerikanci sakupljaju Fejsbuk prijatelje. S jednom razlikom: Fejsbuk prijatelji ne koštaju ništa. Nije ni čudo što se Tramp protivio ratifikaci­ji. Ipak, Obamina administra­cija ga je pretekla i uspela da progura priču o „reformama i integracij­i Balkana u NATO“. Ako uvođenje gangstersk­e države u vojni savez to zaista i znači. Da stvar bude gora, taj korumpiran­i vojni patuljak dobiće svoj glas i u Briselu - ističe „Forbs“.

Ugledni magazin dotakao se i ostalih zemalja u regionu za koje navodi da su van Alijanse.

- Ima li smisla da NATO prima nekvalifik­ovane države? U regionu su i Bosna i Hercegovin­a, Makedonija i Srbija, koje imaju veću vojsku od Crne Gore, naročito Srbija, ali to nije važ-

no. BiH nije čak ni prava država, to je politički artefakt koji na okupu ostaje zahvaljuju­ći stranom pritisku. Kosovo je podeljeno, korumpiran­o i nepriznato u većini sveta. Makedonija ne može ni ime da dobije, a kamoli nešto drugo. Srbija, koja je bila meta brutalne agresije NATO pre 17 godina, ostaje bliska Moskvi - zaključuje list.

NAJVEĆI KOMPLIMENT ZA CRNU GORU JE TAJ DA JE MEĐUNARODN­O NEBITNA, SMATRA „FORBS“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia