Blic

Putin prodaje zlatnu koku

MOSKVA Rusija je odlučila da proda manjinski deo državnog energetsko­g diva „Rosnjeft“, što bi mogao da bude znak ozbiljne rupe u budžetu, koji je godinama pod velikim pritiskom.

- VLADIMIR FILIPOVIĆ

„Rosnjeft“je jedna od najvećih naftnih kompanija na svetu u kojoj 19,75 procenata udela odranije ima britanski gigant „BP“, a sada je 19,5 odsto prodato katarskom državnom investicio­nom fondu i kompaniji za trgovinu sirovinama „Glenkor“, i to za sumu od 10,5 milijardi evra.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi Rusija mogla da ima problema sa nedostatko­m novca:

SANKCIJE

Nakon što je 2014. počeo rat u Ukrajini, u koji se Rusija uključila i nedugo potom anektirala poluostrvo Krim, SAD, zemlje Evropske unije, Kanada i njihove saveznice uvele su oštre sankcije Moskvi. To je znatno iznurilo ekonomiju najveće svetske države.

Sankcije su odvukle investitor­e od ulaganja u ruske kompanije, primoravši tako državu da ulaže daleko više novca u domaći biznis. Sankcije su uvedene u julu 2014, a od tada su tri puta obnavljane i pojačavane. EU je limitirala poslovanje pet najvećih ruskih banaka, tri najveće kompanije u sektoru proizvodnj­e naoružanja i tri najveće energetske kompanije, uključujuć­i i pomenuti „Rosnjeft“.

PAD CENA NAFTE

Da stvar bude gora po Rusiju, skoro istovremen­o kad i sankcije, došlo je do strmoglavo­g pada cene nafte.

U drugoj polovini 2014. godine cena crnog zlata se sa 115 dolara survala na samo 30 dolara po barelu, i na taj način dodatno osakatila rusku ekonomiju, koja velikom većinom zavisi upravo od prodaje i izvoza energenata. Krajem 2014. godine tadašnji ministar ekonomije Aleksandar Uljukajev, koji je nedavno uhapšen zbog teške korupcije, rekao je da će gubitak Rusije zbog kombinacij­e sankcija i pada cene nafte do kraja 2016. iznositi oko 90 milijardi dolara, odnosno skoro 5% ukupnog BDP zemlje, od čega samo sankcije čine između jedan i 1,2 odsto, smatra „CNN Money“.

Doduše, imajući u vidu da je OPEK nedavno doneo odluku o ograničenj­u proizvodnj­e nafte, što Rusiji ide u korist jer im konačno otvara prostor da povećaju cenu energenta, odluka o prodaji deonica „Rosnjefta“može delovati neočekivan­o.

 ??  ?? PRIBEGAO NE BAŠ PRIJATNOM REŠENJU: VLADIMIR PUTIN
PRIBEGAO NE BAŠ PRIJATNOM REŠENJU: VLADIMIR PUTIN

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia