Blic

Zašto tek sad renoviraju Jovankinu vilu

BEOGRAD Država je naprasno odlučila da renovira ruinu od vile u kojoj je umrla Jovanka Broz, iako je Titova udovica godinama vapila za pomoć.

- MARKO TAŠKOVIĆ

Tek tri godine posle Jovankine smrti, država će uložiti ozbiljniji novac u renoviranj­e ove vile, koja decenijama propada. Naime, prema predlogu zakona o budžetu, u sledeće tri godine iz državne kase biće izdvojeno gotovo 50 miliona dinara kako bi se ovaj objekat napokon uredio. To će biti prvi ozbiljniji radovi na vili od 750 kvadrata još od 1961. godine. Jovanka Broz je u ovu kuću useljena 1980. godine, kada je izbačena iz vile u Užičkoj ulici. Od 2000. godine kuća je ruinirana, iako je pod zaštitom države. Krov je prokišnjav­ao, nije bilo grejanja, zidovi puni vlage... Šizofrenu situaciju Jovanka je opisala u svojoj ispovesti u knjizi Žarka Jokanovića “Moj život, moja istina”.

“I kad je, ponovo, po ko zna koji put, kuća bila poplavljen­a, obavestila sam o tome Janjušević­a, novog šefa službe koja se starala o kući. Rekao mi je da će majstori doći u ponedeljak, pošto je tada bio petak. Nekoliko ponedeljak­a je prošlo, a niko se nije pojavio, nikakvi majstori nisu došli”, pričala je Jovanka i dodala da se grejala vrelom vodom u plastičnim bocama.

Titova udovica je strahovala da je meta Službe državne bezbednost­i.

“Posle ni sama ne znam koliko vremena, pojavio se ponovo taj Janjušević i rekao mi je: “Ja bih vam pomogao, ali mi ne da (Milan) Radonjić”. A ispostavil­o se da je taj Radonjić, koji nije dao da mi se popravi krov, onaj isti Radonjić iz DB-a koga su posle gonili zbog Vuka Draškovića i Ćuruvije. Pa, eto, mogu i mene na taj njegov spisak da stave”, govorila je Jovanka.

Vremenom su strahovi

 ??  ?? JOVANKA BROZ U VILI ŽIVELA 33 GODINE
JOVANKA BROZ U VILI ŽIVELA 33 GODINE
 ??  ?? SLEDI OBNOVA: U renoviranj­e će biti uloženo blizu 50 miliona dinara
SLEDI OBNOVA: U renoviranj­e će biti uloženo blizu 50 miliona dinara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia