Blic

UVOZNO MLEKO BEZ TAKSE U SRBIJI

BEOGRAD Vlada Srbije najverovat­nije će ukinuti prelevmane za uvoz mleka i mlečnih proizvoda od nove godine, a ta odluka trebalo bi da se donese u narednih desetak dana.

- Slađana Vukašinovi­ć

Ta odluka je uslovljena pritiskom Brisela, koji traži da se poštuju odredbe Sporazuma o stabilizac­iji i pridruživa­nju koji ne predviđa povlašćen status domaćih mlekara. Oni smatraju i da je cena mleka počela da raste na tržištu EU i da ta mera nema više opravdanje za opstanak u 2017. godini.

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 tvrdi da je takav stav stavio srpsku vlast na velike muke, pa je gotovo izvesno da će od nove godine uvozne takse na mleko od 10 do 20 dinara po litru i za kiselomleč­ne proizvode od 10 do 30 dinara, koje su uvedene juna 2015. godine, biti ukinute.

- Ministar Branislav Nedimović ovih dana intenzivno razgovara sa mlekarima, kojima je predočio da za Brisel ne postoji više osnovanost opstanka prelevmana jer se tržište stabilizov­alo. Naime, ova mera je uvedena kada su cene mleka na evropskom tržištu pale sa 45 na dvadesetak evrocenti kako bi se zaštitila domaća proizvodnj­a. Pošto cene sada rastu, EU ne želi više da toleriše Srbiji ove pogodnosti. Treba da se zna da ako se opet pojavi kriza, Vlada će ponovo intervenis­ati zaštitnim merama - kaže naš izvor.

Proizvođač­i mleka ne strahuju.

- Sada kada se cene mleka na evropskom tržištu stabilizuj­u, logično je da prelevmani budu ukinuti, te da se težište prebaci na uvođenje mera koje bi obezbedile veću konkurentn­ost srpskih farmera, kao što su početak rada Nacionalne laboratori­je i davanje premija po osnovu kvaliteta mleka. Mislim da je bilo najbitnije da imamo prelevmane u zadnjih godinu i po dana, a da od prvog januara prelevmani nisu neophodni - kaže Ilija Šetka, direktor “Imleka”.

 ??  ?? NALOG IZ BRISELA: Evropsko mleko je opet poskupelo, pa zaštita našeg tržišta nije više potrebna
NALOG IZ BRISELA: Evropsko mleko je opet poskupelo, pa zaštita našeg tržišta nije više potrebna
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia