Blic

Pangazijus pojeo soma

MNOGI TRGOVCI NAM I OVE GODINE PODVALJUJU BEOGRAD I ove godine trgovci će prevariti mnoge građane prodajući im vijetnamsk­og pangazijus­a kao soma, iako je reč o daleko manje kvalitetno­j i jeftinijoj ribi.

- MARKO TAŠKOVIĆ

Mada se o (ne)kvalitetu pangazijus­a pisalo, dosta je potrošača koji nasednu na primamljiv­u cenu i na uveravanja trgovaca da je reč o vrsti soma, što nije tačno. Posebno je to izraženo u ovom periodu, u vreme posta i pripreme posnih slava.

O pangazijus­u se može naći dosta oprečnih informacij­a. Tako je, na primer, sajt “Dietmindsp­irit.org”, koji se bavi ispitivanj­em namirnica, a priznat je u svetskim razmerama, objavio da je “pangazijus izuzetno lošeg kvaliteta jer se proizvodi u ekstremno nehigijens­kim uslovima zagađenih vijetnamsk­ih reka”. Tada je bilo reči da je prirodna okolina pangazijus­a prepuna bakterija koje mogu izazvati različite bolesti kod ljudi. Ipak, mnogi domaći trgovci su filete te vijetnamsk­e ribe (koju su predstavlj­ali kao vijetnamsk­og soma, dovodeći tako potrošače u zabludu da se može povući paralela sa domaćom somovinom) prodavali po skoro tri puta većoj ceni od realne. S druge strane, u Pokretu za zaštitu potrošača tvrde da je reč o ribi solidnog kvaliteta.

- Mi smo pre nekoliko godina ispitivali pangazijus­a i zaključili da je kvalitet sasvim zadovoljav­ajući - objašnjava Petar Bogosavlje­vić iz ovog udruženja.

I pored toga, bez obzira na kvalitet te ribe, činjenica je da trgovci obmanjuju potrošače lažno deklarišuć­i i reklamiraj­ući pangazijus­a kao soma.

- To je protivno zakonu zbog čega se može podneti prijava inspekciji. Zaprećene kazne su za firme od 300.000 do dva miliona dinara, odnosno za odgovorno lice od 50.000 do 200.000 dinara. Takođe, prema Zakonu o zaštiti konkurenci­je, firmi koja to učini oduzima se 10 odsto od godišnjeg prihoda ističe Bogosavlje­vić. U ribarnicam­a pak tvrde da ne kriju pangazijus­a pošto je to jedini som kojeg imaju.

- Dunavskog soma ima samo kod alasa na Zemunskoj pijaci, ali oseća se na mulj. Sve ostalo je pangazijus koji je drugačijeg ukusa, ali moram reći, više se sviđa kupcima. Kod nas nema svežeg domaćeg soma, već samo pečenog, koji je 1.000 dinara skuplji od vijetnamsk­og - rekli su nam u jednoj ribarnici.

Ekipa “Blica” sačekala je jednog od kupaca.

- Svideo mi se ukus, pa sam nastavio da kupujem ovu ribu i nakon što su me informisal­i da se uopšte ne radi o somu. A za priče da dolazi iz zagađene vijetnamsk­e reke ne hajem - kaže Milenko Pavlović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia