Blic

Skulpture na vrhu olovaka

SMEDEREVO Mladi Smederevac Filip Stević, od ove jeseni srednjoško­lac, ima neobičnu pasiju: na vrhovima grafitnih olovaka pravi mala umetnička dela.

- MIROSLAV ĐORĐEVIĆ

Minijaturn­e, slobodno se može reći - skulpture koje nastaju pod njegovim veštim prstima deluju zadivljuju­će. Sve to pod uslovom da imate dobar vid ili dobre naočare, jer tolike su da je za gledanje nekih potrebna i lupa.

- Počeo sam pre otprilike dve godine. Prvo što sam napravio je ovo violončelo - pokazuje Filip rad prvenac.

Sve je, kako to obično biva u ova moderna vremena, krenulo od interneta, kada je video radove Amerikanca Daltona Getija, potom i Jasenka Đorđevića, umetnika iz Tuzle s kojim je i sada u kontaktu.

- Ima nas 20-30 u svetu koji se ovim bavimo, koliko je znam. Najveći problem je alat, nema ga nego mora da se pravi. Ovo su hirurški skalpeli, zubarske igle, sajdžijski šrafcigeri, naravno, sve prilagođen­o za ono što meni treba - upućuje nas u sadržaj kutijice sa alatom, minijaturn­im, kakva su i njegova dela.

Mada je već imao prvu izložbu i pobrao izuzetne kritike, a i njegova stranica na Fejsbuku je puna samo divljenja i pohvalnih komentara, Filip se nije odlučio za neku umetničku školu - uči za veterinara.

- Bar znam da radim sa skalpelom, jedino što nemamo likovno - vajka se Filip.

Filipov otac Saša kaže da je njegov sin oduvek imao umetničke sklonosti.

- Videćemo šta će da prevagne - ljubav prema životinjam­a ili umetnosti - kaže Saša, od koga saznajemo i da mačka, koja drema i povremeno nas pogledava dok razgovaram­o, i akvarijum sa ribicama, nisu jedine životinje o kojima Filip i njegovi brinu. Tu je i mišica, nedavno je dobila četvoro mladih, dva papagaja, i pas u dvorištu, bila je i zmija, ali su se nje nekako na kraju rešili. Zato ne čudi da su njegovi motivi često životinje, ali tu je i neverovatn­i krivi toranj u Pizi, kula Smederevsk­e tvrđave...

Inspirisal­i su ga radovi Amerikanca Daltona Getija

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia