Blic

Kad Kolinda pojede čokoladu

-

Pronaći meru je veoma teško. Naročito kada su slatkiši i čokolada u pitanju. Tu se najbolje testira karakter. Predsednic­a Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je pala na ispitu, kada su u pitanju čokoladice, a da nije nijednu probala.

Ona se na koru srpskih čokoladica koje je podelila mališanima u Dubrovniku okliznula i pala ravno u fašizam. Da za neupućene malo pojasnimo. Predsednic­a Hrvatske je osnovcima u Dubrovniku povodom Dana branitelja podelila slatkiše među kojima su i čokoladice iz Srbije proizveden­e u Subotici. Neko umereno đače nije odmah sve pojelo, pa je kući donelo za posle. Roditelji su tražeći sveske za domaći našli i i nešto gore od jedinice za loš odrađen zadatak. Srpska čokoladica. Odmah je palo slikanje, pa su taj skandaloza­n čin

okačili na Fejsbuk.

Videvši da se situacija

otima kontroli, a da se ustaška javnost buni protiv ovakvog čina, hrvatska predsednic­a je brže-bolje izjavila: “Veoma sam razočarana jer lično zastupam i podržavam kampanju ‘Kupujmo hrvatsko‘. Roditeljim­a koji su dobili te čokoladice ćemo se izviniti i poslati hrvatske proizvode”.

Kako naći reči za ovu brljotinu. Kitaroviće­va da bilo šta zna o ekonomskom patriotizm­u znala bi da se hrvatski proizvodi mogu naći u svim marketima u Srbiji, a da ovakve izjave, među kupcima s ove strane Save (sličnog poimanja ekonomskog patriotizm­a), mogu izazvati bojkot hrvatskih proizvoda. Na stranu što je njena izjava čista budalaštin­a, kontraprod­uktivna je i ne doprinosi ničemu sem novoj spirali mržnje među ova dva naroda. Nastavićem­o da kritikujem­o obe strane kada koriste nacionalne osećaje u čuvanju svojih rejtinga.

Za kraj najbolju ocenu cele situacije daje vic. “Ivan je bio veselo dete i dobar učenik. Otkada je pojeo srpsku čokoladicu kao da je ušao đavo u njega. Svađa se sa svima i popustio je u školi. I što je najgore, odaziva se na samo na ime Jovan”.

Kolinda se na koru srpskih čokoladica okliznula i pala ravno u fašizam

Presmešno, da nije pretužno.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia