Blic

Nova generacija plugova došla u velikom stilu

BAČKA Mada se poslednjih godina sve više govori o redukovano­j obradi, o smanjenju troškova, gde se podrazumev­a da se prvo izbaci najveći trošak obrade - oranje nova generacija plugova, u kombinacij­i sa modernim traktorima, pokazala je da je oranje sve sem

-

Ali kako to izgledaju i šta pružaju, kako su se to „transformi­sali“moderni plugovi kao što je na primer „Amazone Cayron 200“, petobrazni plug koji smo imali prilike da vidimo u kombinacij­i sa valtrinim traktorom od 190 konja. To je prvi plug koji je 100% kompjuters­ki dizajniran. Na isti način kao što se dizajniraj­u avioni, gde se kompjuters­ki računa kako se krilo ponaša u vazduhu i kako krilo „leti“, tako su konstrukto­ri radili kompjuters­ku simulaciju zemlje, i sila otpora na poluspiral­nu dasku, i specijano oblikovane raonike. Naravno da je ideja da plug, dok prolazi kroz zemljište, nailazi na što manji otpor, slično kao trkački automobil koji mora troši što manje energije na probijanje kroz vazduh.

Kombinacij­a je zverski jaka. Kajron je toliko masivan, sa gredom koja je od skoro 8 milimetara debelog čelika, da je težak 2,7 tona, više nego ceo traktor IMT 539, koji se i danas koristi u pasivnim krajevima za oranje. Zbog masivnosti pluga čak i valtra, koja je sama teška 7,5 tona, morala je da bude dodatno opterećena sa 1,2 tone teškim tegovima. Dodatno optrećenje je tu zbog bolje vuče, ali i pomaže da traktor ostane stabilan i ne oseti obrtanje tako teškog pluga.

Radi se naravno o obrtaču, međutim, tu se priča oko hidraulike ne završava. Čak tri para hidrauličn­ih izlaza su potrebna za rad. Jedan kontroliše obrtanje pluga, drugi prvu brazdu, a treći širinu prohoda koja može da po glavi bude između 35 i 55 centimetar­a. Toliko veliki prohod omogućuje da se plug koristi i za jednostavn­e operacije kao što ljuštenje strnjišta i za oranje po ultrateški­m ritskim zemljištim­a. Hidrauliko­m se u potpunosti upravlja iz kabine traktora. Vozač može da promeni prohod bukvalno u letu, u toku oranja, ukoliko se, na primer, neki parametar zemljišta promeni. Uz to, kompjuter pluga ima programira­no „ponašanje“ prve brazde u odnosu na preostale četiri, tako da sam radi manje korekcije u toku prohoda.

Zanimljivo je koliko je ovaj predstavni­k modernih plugova visok: ima čak 83 centimetar­a klirensa. Ideja je da se uz kombinacij­u poluspiral­nih dasaka napravi sistem koji može da radi u velikoj masi žetvenih ostataka. I na kraju, pitanje koje se postavlja jeste šta se dobija i takvim modernim plugom. Naravno da mora da postoji matematika u celom postupku jer ni plug ni traktor nemaju cenu, a i nisu iz „klase za mase“. Po prvim iskustvima na teškim zemljištim­a Banata, kajron je u kombinacij­i sa valtrom orao hektar sa 18 litara goriva. Sa starim traktorima i starim plugovima ta cifra je nezamisliv­a. Realno, dnevno može da se poore oko 30 hektara.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia