Blic

Kupus iz Kine uspeva u Srbiji

Ovih dana, na poljima u okolini Subotice završila se neuobičaje­na seča kupusa.

-

U vreme kada je Evropska unija uvela sankcije Rusiji, nekoliko preduzimlj­ivih srpskih povrtara se sastalo na severu Bačke da utvrde kakva je to roba koja bi mogla da ima prođu u Rusiji a koju EU više neće moći da isporučuje. Jedan od zanimljivi­jih artikala za Jana Kapostu bio je kineski kupus.

Jedini problem sa kineskim kupusom u Srbiji je što gotovo niko ništa nije znao o njemu. Kaposta iz Subotice je za svega tri godine do savršenstv­a savladao tehnologij­u proizvodnj­e egzotičnog povrća. Berba koja je završena ovih dana pokazuje koliko su fleksibiln­i naši povrtari i koliko brzo mogu da usvoje ne samo nove tehnologij­e nego i uzgoj potpuno novih vrsta.

Kineski kupus se seje u direktnoj setvi, u razmaku koji je obično 35x50 cm, ali je Jane ustanovio da može da ide i sa većim gustinama 28x50 cm. Vreme setve je od 25. jula do 10. avgusta a berba, sečenje kupusa može da se protegne i do kasno u zimu. Kineski kupus podnosi temperatur­e i do -5 stepeni Celzijusa. Naravno, nije poželjno da pod tim temperatur­ama bude dugo, međutim, neki kraći vremenski period može da podnese. To i omogućava kasnu berbu ukoliko je potrebno. Gljivične bolesti, čak i bakterioze ga retko napadaju, međutim, zbog velike količine šećera veoma je sladak i „omiljena hrana“za insekte, zbog toga je potrebna efikasna zaštita što se toga tiče.

Što se tiče đubrenja, manje je zahtevan u pogledu mineralnih materija od evropskog kupusa, ali prija mu organska materija. U Subotici mu obično daju oko 500 kilograma italpoline, granulisan­og organskog đubriva po hektaru. Jane

praktično nije morao da koristi ni kilogram mineralnog đubriva, jer je predusev bio prezimljuj­ući luk.

Ono što se dobija kao optimalan proizvod je glavica teška oko jednog kilograma.

Gotovo sav kineski kupus koji se proizvede u Srbiji se izvozi za Rusiju. Kaposta je optimista da će uspedi da proda ploda sa oko 20 hektara, koliko ima ove godine, ipak, nada se da će se uskoro i srpsko tržište zaintereso­vati za ovu novu, zanimljivu i ne više tako egzotičnu namirnicu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia