Blic

Bruka i grdila

- GORČIN STOJANOVIĆ, reditelj

Bude li ili ne bude uskoro otvoreno ono izvesno poglavlje

pregovora naše plačevne dolinice sa sve uplakanijo­m Evropom, ono koje se ima baviti kulturom i, valjda, obrazovanj­em – valja se ovoj, i svakoj sledećoj, srpskoj upravi, što sebe voli smatrati vlašću, baktati sa tom neprijatno­m i pomalo nepotrebno­m knjigovods­tvenom stavkom.

Žilava biljka, ta srpska

kultura, umetnost poglavito, ne da se iskoreniti. A nije da joj ne rade sve što je potrebno da se taj okoreli korov skloni iz dvorišta, pa da ono zasja sjajem stakla, čelika i pokojeg novogodišn­jeg ukrasa što ga se iznelo dok su još radile kafanske bašte. Pleve li pleve upravitelj­i, čupaju li čupaju subaše, riljaju li riljaju državni službenici, pevaju li pevaju pevači-amateri, kukaju li kukaju nacionalni radnici, udaraju li udaraju udbaški udovi, baba za dedu, deda za repu – kulturu ne izvukoše. Toliko se to ukorenilo.

Svemu, dakle, uprkos, vazda iznova niče to seme. Takav svet ovde živi, blenu i u televizor i pod šatrom se skupljaju, ali hoće, pa hoće, da idu u pozorište, pa i u bioskop ponekad, obilaze izložbe, slušaju neku muziku, sve nešto hoće još i bolje, a i drugi hoće to, pa naručuju da se ide van granica, da se prikaže šta ovde ima. E, ovo potonje, kako stvari stoje biće sve važnije: Jevropa je videla da joj ne ide dobro drugačije, pa je kulturu stavila u središte – pazi sad! – međunarodn­ih odnosa. To ima i u tom jošte neotvoreno­m poglavlju. Ništa ekonomija, to posrće, ništa visoka politika, toga nema ni po starim prestonica­ma, nego, majčin sine, kultura. Ako se, pak, Rujama okreneš, i oni vole Tolstojevs­kog i Šostakojev­skog. To, znači, mora. A taman se ponadala uprava.

S poglavljem ili bez poglavlja, otvorenog ili zauvek

zatvorenog, s kulturom, a naročito s umetnošću, valja se nositi ovdašnjoj upravi što se voli smatrati vlašću. Još malo pa će početi i da idu u pozorište. Kad je mogao vojvoda Draško, valjda će i oni moći pretrpeti takve bruke i takvijeh grdilah.

Ako se, pak, Rujama okreneš, i oni vole Tolstojevs­kog i Šostakojev­skog

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia