Blic

Vučiću zahteva

-

nedavni napad na ustavni poredak Crne Gore u kome su, navodno, učestvoval­a i dvojica Rusa.

Neizbežna tačka razgovora Vučića i Lavrova biće i odnos prema NATO-u i u tretman pripadnika Srpsko-ruskog humanitarn­og centra u Nišu. Naime, Moskva očekuje da taj centar, odnosno ljudi koji u njemu rade u Srbiji imaju sve privilegij­e koje su dodeljene NATO-u, a to, između ostalog, podrazumev­a i oslobađanj­e od plaćanja taksi, komunalnih usluga i putarina.

Goati, međutim, smatra da će se Srbija, ako na to pristane, suočiti sa nizom sličnih pojedinačn­ih zahteva velikih sila.

- Kada bi sve to prihvatila, Srbija bi naišla na teška ograničenj­a da sve to iskontroli­še. Postavlja se pitanje zbog čega bi Rusija u tom pogledu imala prioritet - objašnjava Goati.

Naš sagovornik dodaje i da je Rusiji jedan od ključnih ciljeva da Srbija ne uđe u NATO, što nas dovodi do trećeg zahteva koji će ispostavit­i Lavrov, a to je jasnije distancira­nje Beograda od zapadne vojne alijanse.

S druge strane, politički analitičar Dušan Janjić o tim pitanjima ima nešto drugačije viđenje. Po njegovom mišljenju, „Nikolić je na trećoj liniji uticaja“, zbog čega bi „od Lavrova mogao da dobije samo čestitku ako pobedi na izborima“.

- Lobiranje Rusije u izbornim kampanjama na Balkanu je završeno sa Dodikom. Mini-skandal u Crnoj Gori pokazatelj je da se Rusija dovoljno opekla uplitanjem u unutrašnja pitanja drugih zemalja - smatra Janjić.

Za razliku od Goatija, Janjić očekuje da će biti potpisan ugovor po kome će centar u Nišu dobiti diplomatsk­i status „jer se odnosi na ljude“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia