Blic

Saletu Mutavom 12 puta odložili zatvor

BEOGRAD Ubijeni Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi odložio je odsluženje kazne od pet godina i deset meseci zatvora, na koliko je osuđen zbog trgovine marihuanom, čak 12 puta!

- ANA Ž. ADŽIĆ

Naime, kako je KRIK objavio, vođi navijača Partizana, ubijenom pre dva meseca u Beogradu, predsednic­a Prvog osnovnog suda Tanja Šobat, a zatim i njena naslednica Natalija Bobot odlazak u zatvor odlagale su zbog „nesvestice, povrede vrata, srčanih tegoba i problema s mokraćnim kanalima“.

Zbog tih razloga njih dve su odobravale njegove molbe, a sudski veštak iz ovog slučaja Nikola Atanasijad­is nije proveravao u istinitost lekarskih dokumenata na osnovu kojih je Stanković odlagao odlazak u zatvor.

Šobat je za KRIK rekla da je odluke donosila na osnovu dokumentac­ije koju je dostavljao Stanković i mišljenja veštaka, a koji su prikazival­i da je bolestan.

- Sud ne može snositi odgovornos­t u slučaju da medicinska dokumentac­ija koja se dostavi ne pokazuje pravo zdravstven­o stanje lica koje podnosi molbu rekla je Šobat.

Njena naslednica, sudija Natalija Bobot objasnila je da je iz istih razloga odlagala kaznu Stankoviću.

- Osuđeni je uvek prilagao neophodnu medicinsku dokumentac­iju iz zvaničnih državnih zdravstven­ih institucij­a - rekla je Bobot za KRIK i dodala da se vodila mišljenjem veštaka.

Sudski veštak Nikola Atanasijad­is, hirurg Klinike za grudnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, ne seća se Stankoviće­vog slučaja iako je u sedam od deset slučajeva potpisao dokumenta koja su omogućila Stankoviću da bude na slobodi.

- Kao veštak, samo sam tumačio medicinsku dokumentac­iju, ne pregledam ja bolesnika. Ovde je više reč o pomoći predsednik­u suda da razume šta piše u tim nalazima. Nije to veštačenje u pravom smislu. Da jeste, ja bih mogao da procenjuje­m samo u svojoj oblasti. Tu bi bila bulumenta lekara - kaže Atanasijad­is.

Stanković je veštaku donosio nalaze lekara zaposlenih u državnim institucij­ama - specijalis­ta Vojnomedic­inske akademije i Urgentnog centra.

Sud je u dostavljen­oj dokumentac­iji KRIK-u prekrio imena lekara koji su mu izdavali potvrde pa je njihov identitet nepoznat.

I dok je sudu odnosio lekarsku dokumentac­iju po kojoj je bio bolestan i nije mogao da služi kaznu u zatvoru, Stanković je slobodu koristio da radi kao trener u Partizanu, kao obezbeđenj­e uprave kluba Partizan, posećivao je utakmice, upravljao grupom huligana i učestvovao u tučama, podseća KRIK.

Na slobodi je bio do smrti, kada su ga u oktobru ove godine, u Bačvanskoj ulici, izrešetali nepoznati napadači.

 ??  ?? STANKOVIĆ JE BIO ALFA I OMEGA MEĐU „GROBARIMA“
STANKOVIĆ JE BIO ALFA I OMEGA MEĐU „GROBARIMA“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia