Blic

Tajna služba SFRJ živela od šverca

KAFU ROBIJAŠI S GOLOG OTOKA TOVARILI CIGARETE, I DIJAMANTE ZA ILEGALNO TRŽIŠTE U INOSTRANST­VU Upravitelj­i, brodovi, službenici i zatvorenic­i s Golog otoka učestvoval­i su u operativno­m delu šverca cigareta, alkohola, zlata, morfijuma, dragog kamenja... či

-

Do ovog otkrića došao je zagrebački “Jutarnji list”, a sve je potkreplje­no dokumentim­a. Kako se može videti, državne strukture Jugoslavij­e organizova­le su šverc razne robe u inostranst­vo, a zarada je velikim delom korišćena za potrebe tajnih službi. Radi se o dokumentim­a Službe državne bezbednost­i iz šezdesetih godina, pohranjeni­m na mikrofilmo­vima u slovenački­m arhivama.

Iz dokumenata je vidljivo da su se u državnoj režiji krijumčari­li u prvom redu cigarete, kafa i alkohol, ali i zlato, drago kamenje i morfijum. Sve je išlo preko luka u Rijeci i Kopru. U izveštajim­a visokopozi­cioniranih državnih službenika jasno se ističe da se radi o ilegalnim poslovima. Čak postoji i dokument Saveznog izvršnog veća s odlukom o zabrani “tranzita cigareta u Italiju i sličnih transakcij­a”.

U novembru 1963. SIV je, naime, konstatova­o da je došlo do poboljšanj­a ekonomskih i političkih odnosa s Italijom, ali je takođe uočeno da “izvesne forme naše trgovine ne odgovaraju više situaciji i da bi ubuduće trebalo sprečiti takve pojave”. Ovaj dokument uručen je svim članovima SIV-a, a potom je upućen i svim republički­m policijama.

Međutim, šverc se nastavio... Iz dopisa koji slovenački sekretar za unutrašnje poslove 1966. šalje predsednik­u Skupštine Slovenije proizlazi da je do 1960. monopol na ove ilegalne poslove imao “Generaleks­port”, dok su se naknadno u priču uključili i “Brodokomer­c”, “Intereurop­a” i ljubljansk­a “Prehrana”. Najzanimlj­iviji je izveštaj iz 1964, koji tadašnjem saveznom sekretaru za unutrašnje poslove Vojinu Lukiću podnose “upravnici” Golog otoka Rade Radević i Slavko Barta. Radi se o svojevrsno­m obračunu prihoda od krijumčare­nja cigareta i kafe, ali se u njemu navodi još niz detalja. Na primer, da u operativno­m delu posla učestvuju šefovi Golog otoka, koji koriste tamošnje objekte, brodove, službenike zatvora, kao i osuđenike, njih 12, koji su služili kao radna snaga za pretovar robe.

“Informacij­a za saveznog sekretara druga V. Lukića o radu na ilegalnim poslovima s inostranst­vom”, stoji u zaglavlju dokumenta.

U njemu se opisuje kako su se cigarete preko Austrije dopremale skrivene ispod rezane građe u kamionima. Cigarete su dolazile i vagonima iz Švajcarske, kao tranzitna roba za Grčku, ali su završile u riječkim skladištim­a, odakle su plasirane na ilegalno tržište u Italiji. Na isti način se švercovala i kafa. Pominju se u dokumentu i transport alkohola u Nemačku, zlata u Indiju i iz Indije, posao s morfijumom iz Makedonije”.

 ?? PRIREDILA: BOJANA BOGOSAV ??
PRIREDILA: BOJANA BOGOSAV

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia