Blic

Jutro sa Rusima, veče u Briselu

Šef ruske diplomatij­e Sergej Lavrov je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću poručio da se neće mešati u unutrašnje stvari Srbije, ali da je Rusija spremna da nađe balans u interesima dve zemlje.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

„Balans“u ruskim kategorija­ma znači - nastavite evropske integracij­e, ali ne razmišljaj­te o ulasku u NATO i ne uvodite sankcije Rusiji. Upravo je to jučerašnja poruka Lavrova Vučiću, otkriva izvor „Blica“iz Vlade Srbije.

Vučić i Lavrov trasirali su teren za realizacij­u vojnotehni­čkog aranžmana Srbije i Rusije.

- To podrazumev­a određene ruske donacije i dodatnu nabavku naoružanja pod najpovoljn­ijim uslovima u oblastima u koje nije ulagano poslednjih 20 ili 30 godina - navodi naš sagovornik. Kada je reč o povlastica­ma za osoblje Ruskog humanitarn­og centra u Nišu, dogovor je da to bude tema nekog od sledećih sastanaka ruskih i srpskih zvaničnika. Bitan se- gment sastanka bio je posvećen pripremama za dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Beograd, koji je više puta do sada odlagan, a kako se nezvanično može čuti, ta poseta trebalo bi da bude realizovan­a na proleće.

Kada je reč o izborima, Lavrov je pokazao spremnost Rusije da podrži vladajući blok i vladajućeg predsednič­kog kandidata, koji bi trebalo, po mišljenju zvanične Moskve, da bude proruski, pa bi u tom smislu kao kandidat najpogodni­ji bio aktuelni predsednik

TOMISLAV NIKOLIĆ URUČIO JE LAVROVU ORDEN SRPSKE ZASTAVE PRVOG STEPENA.

Tomislav Nikolić.

Brisel nije ostao bez odgovora na ruske tendencije i pokušaj širenja svog uticaja u Srbiji. Premijer Vučić je nakon susreta s Lavrovom otputovao u Brisel, gde je sinoć razgovarao sa visokom predstavni­com EU Federikom Mogerini, a u Brisel treba da budu otvorena nova dva ili tri poglavlja u pregovorim­a naše zemlje sa EU. Merkel je u svetlu svih ovih događaja juče je ugostila hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kako bi mu „objasnila“da ne bi bilo mudro bilo kakvo zatezanje sa Srbijom, ali ti razgovori očigledno nisu urodili plodom (vidite okvir).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DOGOVOREN NASTAVAK SARADNJE
DOGOVOREN NASTAVAK SARADNJE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia