Blic

Albanci vuku konce u Skoplju

Tesna trka na makedonski­m izborima okončana je pobedom aktuelnog premijera Nikole Gruevskog, koji je za dlaku završio ispred Zorana Zaeva.

- VLADIMIR FILIPOVIĆ JEDAN OD ZAHTEVA BIĆE UVOĐENJE ALBANSKOG KAO ZVANIČNOG JEZIKA U MAKEDONIJI

Prema informacij­ama koje su objavili makedonski mediji, VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog osvojila je oko 15.000 glasova više od SDMS, na čijem čelu je Zoran Zaev, a odnos u mandatima trebalo bi da bude 51-49. Ostatak mesta u Sobranju, čiji saziv prima 120 poslanika, popuniće albanske partije: Demokratsk­a unija za integracij­u (DUI) - 10 mandata, BESA - pet mandata, Alijansa za Albance - tri mandata i DPA - dva mandata.

ALBANCI DRŽE KLJUČ

Gruevskom će trebati 10 mandata kako bi osigurao minimalnu većinu. Glavni faktor biće Demokratsk­a unija Albanaca, koja drži 10 mandata. Ipak, lider DUI Ali Ahmeti s razočaranj­em je dočekao rezultate izbora, a razlog je to što je partija izgubila čak osam mandata u odnosu na prošli saziv.

- S ljutnjom kažem da su Albanci izgubili mandate. DUI je pobedio na izborima, ali mene je interesova­lo da pobede Albanci. Apelovao sam da se Albanci ujedine i glasaju za jednu stranku, a ne da rasipamo glasove - rekao je Ahmeti i najavio nove uslove za koaliciju.

Pre izbora, Ahmeti je izneo čitav niz zahteva, a među njima su najveći ozvaničenj­e albanskog jezika na celoj teritoriji Makedonije, kao i kantonizac­ija i veća prava za albansko stanovništ­vo.

IZNENAĐENJ­E

Najveće iznenađenj­e vanrednih izbora u Makedoniji je definitivn­o albanska partija BESA, za koju se nezvanično navodi da ima bliske veze s Turskom, odnosno da uživa podršku turskog predsednik­a Redžepa Tajipa Erdogana,

kao i da je njen program tesno povezan sa islamom. Analitičar­i u Skoplju podršku Albanaca toj političkoj opciji opisuju kao „direktnu posledicu izostanka napretka Makedonije na putu ka članstvu u EU i NATO“.

KLIMAVA VLADA

Prema ocenama makedonski­h analitičar­a, ko god bude formirao novu vladu, neće izdržati pun mandat. Smatraju da jedino što u ovom trenutku donosi Makedoniji stabilnost jeste koncentrac­iona vlada, koja sada nije moguća.

Sigurno je samo da su Albaci presudan faktor.

Analitičar i politički novinar Sead Rizvanović za „Blic“kaže da rasplet nije na vidiku.

- Cena albanskih partija je sada veća. Tu naročito mislim na DUI jer druge albanske partije ne žele koaliciju s „nacionalis­tičkom“VMRO-DPMNE pošto bi takva koalicija za albanske partije bila političko samoubistv­o - ističe Rizvanović.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia