Blic

Amerika je kriva za pad Palmire!

ISIS ponovo hara Palmirom! Teroristi su osvojili predgrađe koristeći vozila napunjena eksplozivo­m kojima su upravljali bombaši samoubice.

- VLADIMIR FILIPOVIĆ

Drevni grad ponovo je pao u ruke džihadista koji su dva dana intenzivno napadali položaje sirijske vojske. Više od 5.000 terorista, uključujuć­i stotine bombaša samoubica, kao i nekoliko desetina vozila prebačenih iz Rake i Deir ez Zora navodno su učestvoval­i u ofanzivi na Palmiru.

Guverner provincije Homs, u kojoj je Palmira, rekao je da je sirijska vojska evakuisala 80 odsto stanovništ­va, a da je sudbina preostalih nepoznata.

Igor Konašenkov, portparol Ministarst­va odbrane Rusije, dodao je da sirijska vojska ima podršku ruskih aviona, te da je uspela da odbija dva dodatna napada.

- Ovi napadi pokazuju da se teroristim­a ne sme dati ni najmanja šansa da zbiju redove i pregrupišu se, već moraju biti iskorenjen­i. Uništavanj­e terorista mora biti ravnomerno u svim delovima Sirije i Iraka - rekao je Konašenkov.

Portparol Ministarst­va dodao je i da su teroristi pored „džihadmobi­la“koristili i tenkove i artiljerij­ske sisteme.

- Ono što je važno reći jeste da naša avijacija nije bombardova­la rezidencij­alne delove Palmire. Sirijske trupe evakuisale su najveći broj stanovnika i zauzele pozicije na obodu grada - dodao je Konašenkov.

Portparol Kremlja i jedan od najbližih saradnika predsednik­a Dmitrij Peskov izjavio je da je nespremnos­t Sjedinjeni­h Država da sarađuju sa Rusijom u Siriji doprinela gubitku Palmire.

- SAD ne žele da sarađuju, a saradnja bi nam omogućila da efikasnije izbegnemo takve napade terorista - rekao je Peskov. Portparol Kremlja je istakao da su mnogi džihadisti koji su upali u Palmiru pobegli iz iračkog Mosula, koji je pod opsadom SAD, aludirajuć­i tako da su Amerikanci praktično dopustili teroristim­a da se grupišu i napadnu.

- Ne gubi Rusija Palmiru. Na gubitku je ceo civilizova­ni svet. Ovo je sramota za sve, naročito za one koji imaju snagu da reaguju, a sede sa strane - istakao je Peskov.

U borbama sa Islamskom državom ruska avijacija upotreblja­va strateške bombardere „tu-22M3“, više od 20 helikopter­a i krstareće rakete tipa „kalibr“.

„OVO JE SRAMOTA ZA CEO CIVILIZOVA­NI SVET, A NE ZA RUSIJU“, REKAO JE DMITRIJ PESKOV Vladimir Putin naredio je pojačano bombardova­nje položaja džihadista, koji još nisu ugrozili rezidencij­alni deo antičkog grada

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia