Blic

Bio je pesnik, stolar, ali imao je nesreću...

„Radionica u kojoj stvaram sa drugim štićenicim­a mi daje motiv da živim. Dobro bi nam došao malo bolji alat za stolarske radove”, govorio je Dragutin Todorčević 2013. godine novinarima „Blica”.

- M. STANIĆ, S. ANIČIĆ

Beskućnik koji je preminuo nakon što ga je u Novom Sadu zapalio dečak (12), dok su to gledala dvojica njegovih trinaestog­odišnjih drugara, ispričao je za „Blic“pre tri godine svoju životnu priču. Dragutin je tada bio korisnik prihvatili­šta za beskućnike u Futogu i, sudeći po onome što nam je rekao, živeo je srećno. U prihvatili­štu se bavio stolarstvo­m, a svoju veštinu koristio je i da popravlja krevete, naočare i druge stvari. Imao je, pre nego što je postao beskućnik, i posao i svoju kuću u Novom Sadu. Međutim, jedna nesreća odnela mu je sve.

- Pre devet godina doživeo sam saobraćajn­u nesreću i od tada ne mogu u potpunosti da se služim nogom i rukom. Krećem se uz pomoć štapa. Radionica u kojoj stvaram sa drugim štićenicim­a mi daje motiv da živim. Dobro bi nam došao malo bolji alat za stolarske radove - ispričao je Todorčević 2013. godine.

Kako je rekao, stolarstvo mu je dalo mir, a kazao je da je oduvek imao dar za rad sa drvetom.

- Posedujem urođen dar za rad s drvetom i zbog toga mi ne pada teško da ono što zamislim utkam i urežem u drvo. Otac mi je bio stolar, a ovde sam otkrio da imam dara - kazao je Todorčević, koji je u to vreme završavao repliku salaša veliku dva metra, koju je pravio godinu dana.

Napravio je nesrećni čovek i kolica koja stoje na ulazu u prihvatili­šte, a on i njegov šegrt restaurira­li su ih, zamenili delove i postavili ih ispred prihvatili­šta.

Nije mu teško padalo ni da majstoriše kako bi pomogao drugima.

- Dobro dođe to što mogu da pomognem jer kvarova uvek ima. Mali su to radovi i to ne pada mi teško - ispričao je tada majstor Todorčević.

On je u prihvatili­štu pisao i poeziju, a bio je pre nego što je postao beskućnik i u braku, ali je njegov pad počeo nakon bombardova­nja 1999. godine. Tada se odao i alkoholu. Vukao se po ulicama godinama pre nego što je došao u prihvatni centar.

 ??  ?? DOBRIČINA KOJI JE TRAGIČNO ZAVRŠIO
DOBRIČINA KOJI JE TRAGIČNO ZAVRŠIO

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia