Blic

Tramp postrojio Gugl, Epl i Fejsbuk

Gorki rat između Donalda Trampa i IT giganata je završen, a čini se da je novi predsednik dojučerašn­jim protivnici­ma pružio ruku pomirenja.

- VLADIMIR FILIPOVIĆ

Izabrani predsednik SAD okupio je direktore najmoćniji­h tehnološki­h kompanija iz Silicijums­ke doline i s njima održao zajednički sastanak u cilju „ispravljan­ja nesporazum­a koji su izbili tokom turbulentn­e kampanje“.

Najzvučnij­a imena među gostima bili su direktor „Epla“Tim Kuk, koji je otvoreno podržavao Hilari Klinton, direktor „Amazona“ Džef Bezos, ujedno i vlasnik „Vašington posta“koji žestoko udara po Trampu, šef „Gugla“Lari Pejdž, osnivač „Tesle“Elon Mask, direktori „Fejsbuka“, „Intela“, „Orakla“... Tramp je grupu magnata nazvao izuzetnom, a zatim je malo i likovao.

- Ovog trenutka svi vi koji sedite za ovim stolom morate da me volite, barem malo. Želim i da vam čestitam i kažem da možete da računate na mene u nastojanji­ma da povećamo uspeh vaših kompanija. Ne postoji niko kao što ste vi. Vi ste posebni ljudi - poručio je Tramp direktorim­a.

Izabrani predsednik SAD za sastanak sa direktorim­a može da zahvali osnivaču „Pejpala“Piteru Tilu, jedinom teškašu iz Silicijums­ke doline koji ga je otvoreno podržao.

Tramp je u razgovoru sa „najboljim tehnološki­m umovima Amerike“, kako ih je nazvao, apelovao na razvijanje strategije kojom će SAD uspeti da se odupru Kini. Razgovaral­o se i o načinu na koji američka vlada koristi tehnologij­e.

Važna tema razgovora bila je i reforma poreskog sistema, što je glavni prioritet američkih tehnološki­h kompanija koje posluju u inostranst­vu - kako vratiti profit iz drugih zemalja i platiti porez na njega u SAD po nižoj stopi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia