Blic

Porodica sa 203 bebe

Najmlađi državni Centar za vantelesnu oplodnju slavi četvrti rođendan, uz impresivne brojeve - 203 rođene bebe iz epruvete od kojih je jedna na svet došla u Majamiju.

- PREDRAG VUJANAC

Čak 300 parova je u proceduri samo u toku godine, a sve u valjevskom Centru za vantelesnu oplodnju funkcioniš­e bez liste čekanja.

Do trećeg rođendana, za prve 103 bebe, ekipa valjevskog Centra za VTO morala je da radi vikendom i državnim praznicima, ali je onda za samo godinu dana na svet došlo još 100 beba.

- Postali smo iskusniji, bolji i uspešniji. Tokom ove godine primili smo 300 parova iz cele Srbije. I dalje smo najmlađi državni centar, ali više nismo najmanji, već među vodećima po broju urađenih procedura. Lista čekanja i dalje ne postoji, ali s obzirom na to da nam dolaze parovi iz cele Srbije, da bi zadržali ovaj kontinuite­t i uspešnost, nama su neophodna kadrovska pojačanja od po dva lekara i embriologa i barem jedna medicinska sestra - priča dr Branko Budimirovi­ć, šef Centra za VTO.

Valjevske bebe iz epruvete u Srbiji su rođene na području od Prijepolja do Zrenjanina. Prva “inostrana” na svet je došla lane u Sloveniji, a druga pre dve sedmice u Majamiju u SAD. Amerikanka Lisa, udata za Srbina Bojana, 2. decembra je na svet donela devojčicu Milu, a u mejlu Centru za VTO, uz fotografij­u iz bolnice u Majamiju, srećni roditelji poručuju – “Hvala vam što ste nam omogućili da postanemo ono o čemu smo oduvek maštali”. Ono što je posebnost valjevske “fabrike” za bebe iz epruvete jeste procedura vantelesne oplodnje iz odmrznutih embriona, u slučaju da prva trudnoća ne uspe. - To radimo od samog početka i deset odsto od ova 203 rođena mališana su bebe začete iz odmrznutih embriona. Radimo po standardim­a Evropskog udruženja za humanu proceduru, tako da rezultati ne izostaju, a u grupi pacijentki­nja od 35 do 38 godina života imamo zaista izuzetan uspeh - kaže embriolog Milica Krstivojev­ić. Tristota beba očekuje se u sledećoj godini.

 ??  ?? ROĐENDAN PROSLAVLJE­N UZ NAJDRAŽE GOSTE
ROĐENDAN PROSLAVLJE­N UZ NAJDRAŽE GOSTE
 ??  ?? MAJAMI: Srećni Lisa i Bojan sa ćerkicom Milom
MAJAMI: Srećni Lisa i Bojan sa ćerkicom Milom
 ??  ?? STRUČNI: Ekipa Centra za vantelesnu oplodnju u Valjevu
STRUČNI: Ekipa Centra za vantelesnu oplodnju u Valjevu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia