Blic

Kako raste „Beograd na vodi“

Blato do kolena, bageri, kranovi, užurbani radnici - slika je na gradilištu, koje su novinari „Blica“obišli. Obrisi prvih zgrada se polako naziru.

- BOJANA BOGOSAV

Premijer Vučić je 2012. godine kao tadašnji kandidat za gradonačel­nika Beograda, predstavio projekat „Beograd na vodi“. I sada, četiri godine kasnije, a nešto više od godinu dana od postavljan­ja kamena temeljca ovaj projekat deli Srbiju. Vlast i pristalice vlasti se kunu u ovaj projekat, dok dobar deo javnosti sumnja u izgradnju, a organizova­no je i više protesta.

Ipak, iako je još uvek daleko od onog sa makete u Geozavodu, „Beograd na vodi“se intenzivno gradi, u šta su se uverili i novinari „Blica“.

- Bez specijalni­h čizama i kacige ne smete nigde - upozorenje je koje su nam odmah po dolasku na gradilište uputili građevinci zaposlenih na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa uz reku Savu.

Nakon što smo obukli opremu namenjenu za obilazak radova, poput pravih inženjera krenuli smo da proverimo kako teku radovi na tek izgrađenom desetom spratu kule A „BW rezident“, višespratn­ice čije je zidanje počelo u septembru prošle godine. Ova zgrada sastoji se od dva dela, krila A i krila B, i od Savske promenade je udaljena svega nekoliko metara. Po projektu trebalo bi da ima 296 stanova koji će biti raspoređen­i na čak 20 spratova.

Montažni lift postavljen uz konstrukci­ju zgrade popeo nas je do osmog sprata, odakle smo se peške, betonskim stepenicam­a, krenuli ka vrhu.

Armatura na sve strane, zvuk bušilice, čekića, mašine koje postavljaj­u stubove i nekoliko desetina radnika, dočekali su nas na desetom spratu, ali i još nešto - predivna panorama Beograda.

Zgrade pored kojih svakodnevn­o prolazimo, a koje nismo primećival­i, sada su izgledale lepše. Hram Svetog Save, „Beograđank­a“, s druge strane mostovi, Kalemegdan, ušće, Novi Beograd - sve je izgledalo tako blizu.

- Kako li će tek biti sa dvadesetog sprata kada se izgradi - zapitali smo se dok smo uživali u nesvakidaš­njem pogledu na grad. Misli nam je prekinuo jedan od radnika govoreći da se ne približava­mo zaštitnoj ogradi na rubovima zgrade.

- Idite tamo gde je juče bio premijer Vučić. Tamo je najlepši pogled - kroz smeh je dobacio jedan od radnika. Međutim, do tog ćoška bilo je gotovo nemoguće doći. Moralo je da se hoda po armaturi.

U realizacij­u projekta „Beograd na vodi“trenutno je uključeno oko 500 radnika, a očekuje se da im se u budućnosti priključi još toliko.

Kako za „Blic“priča Blagoje Reljić (41), tesar koji od prvog dana radi na izgradnji kule A, velika mu je čast što je deo nečeg tako velikog.

- Radim već 20 godina kao tesar i za mene je to veliki izazov. Ljudi mi prvo nisu verovali da tu radim. Voleo bih da živim u ovoj zgradi, jer sam je ja zidao. Nažalost, nemam novca da to sebi priuštim - objašnjava nam Blagoje.

On dodaje da iako u Beogradu živi 20 godina, tek je iz ovog ugla video njegovu pravu lepotu.

Pored panorame Beograda, sa desetog sprata ove zgrade vidi se i čitavo gradilište „Beograda na vodi“, koje zauzima milion kvadratnih metara između Savskog mosta i Gazele.

Zelenim ogradama na ovom gradilištu odvojene su parcele na kojima će se zidati kula od 40 spratova, tržni centar, kao i još jedna stambena zgrada od čak 23 sprata. Plan je da se njihova izgradnja završi do 2020. godine.

Na mestu gde će biti sazidana zgrada od 23 sprata počeli su da postavljaj­u šipove. Rovokopači neprekidno rade na iskopavanj­u temelja. Ova zgrada imaće 228 stanova, a u prizemlju će biti smešten dečji vrtić. Planirano useljenje u ovu zgradu jeste 2018. godine, a prodaja stanova u istoj počeće danas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RADOVI U TOKU: Rovokopači rade na iskopavanj­u temelja
RADOVI U TOKU: Rovokopači rade na iskopavanj­u temelja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia