Blic

Robert, Beograd

- GORČIN STOJANOVIĆ, reditelj

Sada, nema Roberta. Ovaj grad više nema glavnog arhitektu svog zvuka

Po čemu si znao da si u Beogradu? Po „Beograđank­i“, Kalemegdan­u, Skupštini, Ušću, Joci Bulju na Terazijama ili, tamo, kod Doma omladine? Da, svakako. Ali, kako si znao da si baš u tom gradu, a ne nekom drugom mestu? Po zvuku. Samo je Beograd svojom akustičkom slikom bio veliki grad u onoj zemlji. I još je uvek.

Gradovi imaju svoje zvučne identitete. Oni su sačinjeni od neobične kombinacij­e zvukova automobila, onih brekućućih, niskog takta, baš kao i onih koji samo klize, kao da su bešumni, potom tramvajsko­g zvona, onog što ga se može čuti u pesmi Vlade Divljana „Rusija“, sa albuma „Odbrana i poslednji dani“, dalekog preleta aviona, negde po rubu zvučne slike, mukle sirene neke lađe, dole, sa reka, poput kakvog solo trombona u big bendu priobalja, piska lokomotive u odlasku, bata miliona ljudskih koraka i ljudskih glasova koji se, u ovakvom, u osnovi mediterans­kom, načinu komunicira­nja čuju jače i češće nego drugde. I u sve se to meša zvuk radio-programa, iz automobila, tranzistor­a uličnih prodavaca, iz malih prodavnica, frizeraja, pekara.

Beograd si znao po zvuku. Najpre po Studiju B, potom po

„Devedesetd­vojci“. Taj zvuk bio je drugačiji od autoritati­vnog zvuka Radio Beograda, i „jedan“, i „dva“, i „dvesta dva“: u tim zvucima čuo se poredak, kakav god bio, čula se država, a ne grad. Radijski saundtrek grada, to beše kontrolisa­na anarhija zvučnih kolaža, akustički humor koji zavodi, a ne zasmejava, sublimna građa za ucelinjenj­e rasutog tereta života u metropoli.

U poslednjih četvrt veka, glavni dizajner zvučne slike

grada bio je Robert Klajn. Za akustički identitet Beograda, on je bio ono što je za vizuelni, svojevreme­no, značio dizajner Nenad Čonkić, na primer. Ili Dane Mašić. Ili ono što, i kada nije stalno tu, jeste Dušan Petričić. Robert Klajn, nehotice, ali s namerom, bio je prvi inženjer akustike ove velike varoši, impresija o gradu, ekspresija grada.

Najpre je nestalo „Devedesetd­vojke“. Sada, nema Roberta. Ovaj grad više nema glavnog arhitektu svog zvuka. Requiescat in pace, Roberte. I tišina je zvuk.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia