Blic

Hrvatske rampe

- BLIC KOMENTAR

Nije moglo tužnije sa putem Srbije u Evropsku uniju: ulog joj je Kosovo, Hrvatska je blokira, a Crna Gora podržava. Nova rampa koju je Hrvatska postavila Srbiji sprečavaju­ći otvaranje poglavlja 26 o obrazovanj­u i kulturi tražeći da se u pregovore ubaci i pitanje hrvatske manjine u Srbiji i povratak kulturnih dobara, nije prva pakost suseda. I prošle godine su zatezali sa otvaranjem poglavlja 23, uslovljava­jući Srbiju da odustane od zakona koji joj daje za pravo da sudi Hrvatima za zločine počinjene u Hrvatskoj i smem da se kladim da će još neki put razapeti konopac na tom našem “turskom maršu” prema EU. A neotvoreni­h poglavlja, fala Briselu, ima koliko hoćeš.

U čemu je tajna konstantne Hrvatske pizme na Srbiju koja bi da se pridruži evropskoj zajednici naroda? Pomešalo se raznih faktora, nijedan racionalno objašnjiv, ali sa stanovišta Hrvatske svaki opravdan. Ima tu malo prepotenci­je deteta koje već u rukama drži čokoladu ili na nogama nosi nove patike, pa bi da začikava drugara. Ima i one slatke balkanske osvete koju neće propustiti nijedno ovdašnje pleme prema svome susedu ukoliko mu se samo za to pruži prilika.

Posledica je to i pobrkanih prioriteta zbog kojih je ovdašnjim državicama bliža neka daleka svetska sila od neposredno­g komšije sa kojim deli i plot i jezik i sličnu sudbinu, pa će tako Hrvati žmureti na Srbiju, a razrogačen­o i snishodlji­vo gledati ka Nemačkoj, a mi ćemo izvirivati preko Karpata ne bismo li ugledali Rusiju.

Međutim, izvan folklora balkanskih sitnih i krupnih zađevica, ima jedna ozbiljna pretpostav­ka za koju nema opipljivih dokaza, ali bi se, jednom, mogla ispostavit­i kao tačna. Evropska unija, posredno preko Hrvatske, drži lekcije Srbiji igrajući se lošeg i dobrog policajca. Hrvati zakeraju, a onda se pojave Nemci ili briselske birokrate i dele packe najmlađoj članici, posle kojih ona kao popusti, pa sledeći put ispočetka.

Zašto to rade? Što bi onomad rekao bivši muftija Zukorlić, može im se, a ima i pedagoško dejstvo baš povodom našeg očijukanja sa majkom Rusijom sa jasnom porukom: mi smo tu pored vas i možemo da vas pustimo u naše dvorište ili da vas ostavimo van, a između Rusije i vas smo opet mi, pa vidite.

Samo da ne naljute nam premijera više nego što su to uradili ovaj put kad je demonstrat­ivno napustio Brisel. Jer, ako preteraju, on sledeći put neće hteti ni da ide i tek tad smo u problemu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia