Blic

SAMO KINEZI ZNAJU DA RADE S ŽELEZAROM

Amerikanci su ostavili Železaru jer je počela da pravi gubitke, mi smo pravili gubitke, a jedino je Kina znala šta treba i može da uradi s njom - rekao je juče premijer Srbije.

- M. Đorđević, L. Gedošević

Aleksandar Vučić, kineski ambasador u Beogradu Li Mančang i predsednik „Hestil“grupe Ju Jong obišli su juče Železaru u Smederevu, koja od juna radi u okviru ove kompanije. Povod je bio to što se, kada su sabrani dosadašnji proizvodni rezultati, ispostavil­o da će Železara, prvi put posle sedam godina od odlaska „Ju-Es stila“, poslovati pozitivno. Još bolja vest je da se u narednoj godini očekuju profit kao rezultat proizvodnj­e u vrednosti od oko 800 miliona dolara, kako je prisutne i premijera obavestio Ju Jong.

- Najmanje jedan posto biće doprinos BDP-u Srbije Železare iduće godine i to govori kakav je značaj Železare za srpsku ekonomiju. A vama želim da zaradite više od 20 miliona evra koliko ste predvideli - rekao je Vučić.

„Hestil“je, kako kažu, nameran da iduće godine investira 120 miliona dolara u poboljšanj­e tehnologij­e i nabavku opreme.

- Smatram da će fabrika u bliskoj budućnosti ponovo postati ponos vaše nacije, kao što smo obećali. „Hestil“će postati jedna od najkonkure­ntnijih čeličana u Evropi i u svetu - kazao je Ju Jung.

On se osvrnuo i na posetu Železari kineskog predsednik­a i istakao da mu je lično rekao da „ne smeju da iznevere poverenje srpskog naroda i srpske vlade“.

- Saradnja s NR Kinom nam je omogućila da budemo jedna od pet-šest zemalja sa najvećim rastom u Evropi. Sledeće godine pokušaćemo da budemo drugi ili treće po stopi privrednog rasta - najavio je Vučić.

 ??  ?? POSLE SEDAM GODINA, ŽELEZARA POSLUJE POZITIVNO
POSLE SEDAM GODINA, ŽELEZARA POSLUJE POZITIVNO

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia