Blic

Vladavina laži

-

Satanizaci­ja ljudi koji bilo šta kritički kažu o predsednik­u vlade zasnovana na najbrutaln­ijim lažima postala je odavno glavno političko oružje vladajuće većine. Najduže je tome izložen zaštitnik građana Saša Janković, a u taj krug političkog linča uleteo je i Vuk Jeremić, bivši ministar inostranih poslova, bivši predsednik Generalne skupštine UN i bivši kandidat za generalnog sekretara UN, i to istog dana kad se iz Njujorka vratio kući.

Koleginica Vera Didanović u poslednjem NIN-u je politički život tačno i slikovito opisala: „A možda ćemo u sledećoj epizodi saznati da su Vuk Jeremić i Saša Janković ubili pevačicu Jelenu Marjanović, jer je slučajno, u prolazu, čula njihov dogovor o pripremi državnog udara po nalogu Džordža Sorosa.“

Više puta sam do sada davao podršku onome što kao zaštitnik građana radi Saša Janković (isto važi i za poverenika Rodoljuba Šabića i za sve nezavisne institucij­e koje rade svoj posao), a javno sam saopštio i da bih ga rado video kao predsednič­kog kandidata. Premijer, većina ministara i stranačkih funkcioner­a vladajućeg SNS su svojim izjavama prosto zatvorili sve državne institucij­e za nezavisna regulatorn­a tela, pravdajući to u slučaju zaštitnika Jankovića optužbama da on i nije ombudsman već političar s ambicijom da postane predsednik države. Čak i Skupština Srbije već dve godine, iako je na to zakon obavezuje, odbija da razmatra izveštaje poverenika i zaštitnika. Važan posao zaštitnika građana svešće se tako na javna upozorenja i saopštenja koja će dobijati sve manje prostora u medijima, ako isključimo grupe podrške na društvenim mrežama. Zato bi, ako je namerio da se kandiduje na predsednič­kim izborima, Saša Janković bi trebalo sad da podnese ostavku na funkciju zaštitnika građana i da javno saopšti da ide u izbornu trku i da ne čeka i ne traži podršku opozicioni­h stranaka. Nisu izbori za godinu ili dve, već za samo četiri meseca. Građanska opozicija u ovom trenutku i nema boljeg kandidata.

Nadam se i da satanizaci­ja kojoj je izložen Vuk Jeremić neće uticati na njega da odustane od kandidatur­e, najgore tek dolazi, pa ako nije spreman na to, nije trebalo ni da se vraća iz Njujorka. Tako su mu pripisival­i da je ruski čovek pa, kad su shvatili da bi to samo moglo da mu ojača poziciju u Srbiji, odjednom je postao kandidat CIA. Pre toga su ga medijski podrepaši indirektno optužili i da je kriv za smrt gardista, a njegovo saslušanje (u svojstvu građanina) podrugljiv­o je komentaris­ao i premijer lično.

Da će predstojeć­a predsednič­ka kampanja biti nešto najprljavi­je dosad viđeno u Srbiji uveravaju nas i Vojislav Šešelj i njegovi radikali podnošenje­m incijative da se u Skupštini Srbije oformi ankentni odbor za ispitivanj­e pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića i još predlažu i da odbor vodi radikal („predstavni­k najveće opozicione grupe“). Zamenik predsednik­a SRS Nemanja Šarović još kaže i da oni koji ne podrže formiranje ankentnog odbora ne bi trebalo više bilo kada da „uzmu u usta Zorana Đinđića“. Ništa besramnije nisu mogli da smisle jer da je njima do istine o političkoj pozadini ubistva premijera, sami bi u koloni iz Skupštine mogli da krenu u tužilaštvo. Siguran sam da bi ih bilo prilično iz svih sadašnjih struktura vlasti. Vladajuća stranka verovatno neće podržati ovaj predlog, jer smatraju da su se već dovoljno iskupili namerom da u centru Beograda podignu spomenik Zoranu Đinđiću.

Pitam se, na kraju, zašto niko nije napao Čedomira Jovanovića, pa i on je najavio da bi mogao da se kandiduje za predsednik­a?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia