Blic

SAČUVATI DECU U SAOBRAĆAJU

Kampanje Agencije za bezbednost saobraćaja ove godine su dale rezultate pošto je manje poginulih na putevima, pogotovo tokom letnjih meseci.

- M. Tašković

Cilj akcija je da se 2020. prepolovi broj poginulih u odnosu na 2011. godinu i da više nijedno dete ne strada. Agencija je tokom ove godine realizoval­a nekoliko kampanja za bezbedan saobraćaj u Srbiji kako za motociklis­te “Pazi druge, misli na sebe” i posetioce muzičkih festivala “Društvo, ko vozi kući”, tako i za mlade “Na maturu bez automobila”, vozače “Vozi odmoran” i za starije “Bezbednost godinama” i pozi- tivne posledice su vidljive.

- Imali smo tokom leta kampanju usmerenu ka putnicima na tranzitnim pravcima, gde smo ih pozivali da prave pauzu u vožnji na svaka dva sata. Rezultati su pokazali da je broj poginulih u avgustu manji za devet osoba, a u septembru je 24 stradalih ljudi manje u odnosu na lane. Manje je poginulih pešaka nego prošle godine - sa 144 na 125, a biciklista sa 66 na 55 - ističe Jasmina Milošević, v. d. direktora te Agencije.

I kampanja “Lična priča”, u kojoj žrtve saobraćajn­ih nesreća pozivaju građane da vežu pojaseve u vozilu, stavljaju zaštitne kacige na motociklu, prelaze ulicu na pešačkom i ne bahate se za volanom, dala je efekte.

- Vezivanje pojaseva na prednjim sedištima je povećano za 2,1, na zadnjim za 2,7 odsto, ali se pozadi pojasevi i dalje retko koriste. Najveći porast - 5,5 odsto, zabeležen u korišćenju zaštitnih kaciga na motociklim­a - kaže Milošević.

Ipak, najviše plaši činjenica da je i dalje nedovoljna svest o značaju ispravnog korišćenja dečjeg sedišta u vozilu.

- Čak polovinu poginule dece čine putnici u vozilu. Sprovodili smo kampanju usmerenu ka roditeljim­a i mališanima da bismo ih pravilno usmerili kako se pravilno dete vozi u automobilu - naglašava Jasmina i dodaje da je čak 10 dece poginulo u saobraćaju tokom ove godine.

 ??  ?? KAMPANJA ZA BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU
KAMPANJA ZA BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia