Blic

OPOZICIJA TRAŽI VUČIĆEVOG „TROJANSKOG KONJA“U Hoće zajedno, a niko nikom ništa ne veruje

BEOGRAD Lideri opozicioni­h stranaka dogovaraju se o zajedničko­m nastupu na izborima i predsednič­kom kandidatu, a svako u svakog sumnja da je Vučićev „trojanski konj“.

- MARKO TAŠKOVIĆ

Nepodeljen­o je mišljenje da bi opozicija mogla nečemu da se nada na predsednič­kim izborima jedino kada bi se udružila protiv kandidata vladajuće SNS. Ali, kako to očekivati kad opozicioni lideri non-stop daju izjave jedni protiv drugih, a kada se kao zajednički kandidati pomenu Vuk Jeremić ili Saša Janković, pola ih hvali, a pola glasno poručuje da im ne pada na pamet da stanu iza njih.

Otvoreno se spekuliše i o tome ko je Vučićev „trojanski konj“, odnosno ko je dobio zadatak da ne dozvoli ujedinjenj­e proevropsk­ih snaga.

Dokaz raskola opozicije je i nedavni otvoreni sukob dojučerašn­jih saboraca lidera SDSa Borisa Tadića i predsednik­a LDP-a Čedomira Jovanovića koji su proletos zajedno nastupili na parlamenta­rnim izborima, a sada ne žele u istu koaliciju. Tako je Tadić istakao da ne želi zajednički nastup sa onima koji kolabiraju sa vladajućom strankom (optužbama su se priključil­i i drugi, posebno kada je Jovanović javno hvalio Vučića i budžet u parlamentu), a takvo ponašanje vidi kod DSS-a i LDP. S druge strane, ni Jovanović nije ostao dužan nekadašnje­m predsednik­u Srbije pošto ga je optužio da zajedno sa Šešeljem ruši LDP u parlamentu.

Lider LDP-a obeležio je i Vuka Jeremića kao „velikog političkog kalkulanta“. Kada se uzme u obzir da predsednik Dosta je bilo Saša Radulović hoće o zajedničko­m kandidatu na izborima da razgovara samo sa DS-om za čijeg prvog čoveka Dragana Šutanovca je pre nekoliko dana u medijima napisano da je sa premijerom Vučićem sklopio dogovor o koaliciji na nižim nivoima (što je ovaj demantovao), jasno je da je opozicija daleko od sloge.

Bojan Klačar iz Cesida kaže za „Blic“da su odnosi stranaka proevropsk­e opozicije identični kao pre nekoliko meseci, odnosno loši.

- Kako vreme prolazi, tenzije su sve veće. Reč je o narcizmu malih razlika. Liderskim sujetama opozicija je rascepkana na male stranke. Nema zajednički­h tema, plana, programa, ideja. Umesto što se optužuju, bolje da ćute o tim problemima jer ih to može skupo koštati - navodi Klačar.

Kako kaže, opozicija mora uskoro napraviti koaliciju ako želi da se suprotstav­i kandidatu SNS.

- Potrebno je da izađu sa predlogom pre SNS-a da bi stekli prepoznatl­jivost, napravili tim ljudi, definisali izborne

poruke. Krajnji rok za to je početak februara. Trenutno vidim mogućnost da koaliciju naprave DS, DJB i SDS. Mislim da se s njima neće udružiti LDP i LSV, a teško je očekivati da će Zoran Živković i Nova stranka podržati DS - ističe Klačar.

Nekoliko kandidata opozicije očekuje i predsednik Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov.

- Pored Šešelja i Obradovića, kao dva kandidata desnice očekujem i da proevropsk­a opozicija ima dva do tri imena na izborima. Neke od tih stranaka naći će se u dilemi da li da podrže već postojeći proevropsk­i kurs koji drži Vlada na čelu sa Vučićem - ističe Popov.

 ??  ?? JOVANOVIĆ
JOVANOVIĆ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia