Blic

Ubica iz Berlina još na slobodi

NEMAČKA POLICIJA UHAPSILA POGREŠNOG ČOVEKA BEOGRAD Krivac za teroristič­ki napad na božićni vašar u Berlinu i dalje je na slobodi, a nemačka policija napravila je konfuziju jer je isprva osumnjičil­a i uhapsila pogrešnog čoveka.

- IVANA KEŠANSKI

U napadu kamionom na božićni vašar u Berlinu, 12 ljudi je stradalo, a 48 ih je ranjeno.

Policija je najpre uhapsila i ispitivala jednog Pakistanca koji je poricao umešanost u napad. Dodatnu zabunu unela je činjenica da je komunikaci­ja sa osumnjičen­im bila otežana jer je pričao teško razumljivi­m naglaskom, to jest jezikom baluči, koji je jedan od govornih jezika u Pakistanu. Provera je pokazala da su podaci koje je dao bili tačni, a na njemu nisu nađeni tragovi krvi ili baruta.

U kamionu je na mestu suvozača pronađeno i telo 37-godišnjeg Poljaka, vozača, koga je napadač najpre usmrtio, a potom vozilom krenuo ka vašaru.

Vlasnik poljske špeditersk­e firme čijim kamionom je izveden napad Arijel Žuravski rekao je da povrede ubijenog Poljaka ukazuju na to da se borio s napadačem.

- Kamion ima ugrađen GPS koji aktualizuj­e signal na svakih 10 minuta, tako da imamo dokumentov­anu celu trasu. Po podne je vozač razgovarao sa ženom, a onda od 15.45 vidimo neobično kretanje kamiona kao da neko tek uči da vozi. Motor je paljen i gašen, a onda je nastupila tišina do 19 časova, kada je kamion krenuo. I desilo se šta se desilo - kazao je Žuravski.

Ministar unutrašnji­h poslova Nemačke Tomas de Mezijer izjavio je da je s pokrajinsk­im ministrima unutrašnji­h poslova dogovoreno da svako preduzme potrebne mere predostrož­nosti, a savezna policija je u stanju povećane pripravnos­ti.

On je građanima poručio da ne smeju dozvoliti da im napadima neko utiče na slobodan stil života, jer to i jeste namera napadača, a ukoliko bi dozvolili da prevlada strah, onda bi oni pobedili.

- Uveren sam da ne smemo da se povlačimo i dopustimo da nam strah utiče na život. Moramo se suprotstav­iti neprijatel­jima našeg otvorenog društva i neophodno je da se borimo za našu slobodu naglasio je De Mezijer.

On je ocenio ispravnom odluku božićnih vašara u Berlinu da na jedan dan, u znak žalosti za žrtvama, ostanu zatvoreni, ali da drugi vašari treba da se održe.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia