Blic

Srbin opet rado ide u vojnike

ISTRAŽIVAN­JE „DEMOSTATA“: ČAK 75% ŽITELJA SRBIJE ZA OBAVEZAN VOJNI ROK Opet rado ide Srbin u vojnike... Tako bar pokazuje istraživan­je „Demostata“, u kom se čak tri četvrtine ispitanika složilo da vojni rok bude obavezan.

- ISTRAŽIVAN­JE JE RADIO „DEMOSTAT“NA UZORKU OD 1.200 PUNOLETNIH GRAĐANA

Studija je trajala sedam dana, od 10. do 17. decembra, i obuhvatila je reprezenta­tivni uzorak od 1.200 punoletnih građana, predstavni­ka svih generacija, iz svih delova Srbije. Glavni rukovodila­c projekta bio je sociolog Srećko Mihailović.

Zanimljivo je da se za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka najviše zalažu oni koje bi onda čekala sivomaslin­asta uniforma - mladi do 30 godina, i to iz zapadne Srbije i Šumadije. Najmanje raspoložen­je prema vojsci vlada u Beogradu, ali je i tamo čak 69 odsto ispitanika glasalo za neminovni odlazak u kasarnu. Tek svaki peti anketirani bio je protiv, dok šest odsto nema nikakav stav.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da je i sam pristalica obaveznog služenja vojnog roka, ali da sumnja kako bi takva odluka zaživela.

- Pitanje je da li imamo dovoljno novca i volje da to ponovo uradimo, jer Vlada treba da uvede nešto čega se već odrekla. Pogotovo što smo, dok je služenje vojnog roka bilo obavezno, imali mnogo loših iskustava, puno takozvanih ružičastih beretki odnosno maminih i tatinih sinova koji su na svakojake načine izbegavali uniformu. To im je uostalom dozvoljeno i kroz institucio­nalni instrument, to jest civilnu vojsku - naglašava Radić.

Kako kaže, treba napraviti razliku između bezazlene ankete i stvarnog služenja vojnog roka.

- Ne znam da li Vlada ima autoritet da ponovo uvede tu obavezu. Jake reči političara daleko su od stvarnosti. Po mom mišljenju, ako služenje vojske ponovo postane obavezno, opet će je mnogi izbegavati pod izgovorom da im prekida školovanje ili remeti karijeru - smatra Radić. S druge strane, sa obaveznim služenjem vojske neminovni su i pozitivni efekti.

- Jačanje vojske nam je neophodno pogotovo u ovo vrlo nezgodno vreme. Nažalost, nedavni protest vojnog sindikata dokaz je da država očekuje od tih ljudi da mnogo rade za mizerne plate i to mora da se promeni - objašnjava Radić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PROBLEM: Uvođenje obaveznog vojnog roka zavisi od finansija
PROBLEM: Uvođenje obaveznog vojnog roka zavisi od finansija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia