Blic

LAVROV “ZAMOLIO”, SRBIJA GLASALA KAKO JE TRAŽIO

Srbija je jedna od 26 zemalja koja u UN nije podržala rezoluciju o Krimu, protivnu interesima Rusije.

- I. M. J.

U ovoj rezoluciji poziva se na međunarodn­o posmatranj­e situacije u oblasti ljudskih prava na Krimu, a kako “Blic” saznaje, naša zemlja je ovako postupila nakon što je stigla “molba” iz Rusije.

- Rusima je jako bilo stalo da glasamo protiv rezolucije, lično je Sergej Lavrov to tražio od državnog vrha prilikom posete Beogradu pre nekoliko dana - navodi sagovornik “Blica” iz vrha vlasti.

Iako se danima spekulisal­o o tome šta su bile teme sastanka ruskog ministra spoljnih poslova sa srpskim zvaničnici­ma, to je uspešno sakriveno od javnosti.

Kako kaže sagovornik našeg lista iz Vlade, procena je bila da će bez obzira na naše glasanje rezolucija biti usvojena, pa rizik od eventualni­h penala nije bio veliki.

Generalna skupština UN je sa 70 glasova usvojila ovaj dokument, u kom se poziva Rusija da obezbedi pristup na Krim međunarodn­im misijama i nevladinim organizaci­jama za ljudska prava. Srbija je jedina od bivših SFRJ republika koja je glasala “ne”, dok je BiH bila uzdržana.

Glasanje Srbije na Tviteru je komentaris­ao i Karl Bilt, nekadašnji specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan. On je Srbiju i BiH upitao zašto nisu podržale rezoluciju. Autor nacrta ove rezolucije je Ukrajina, koju je podržalo 70 zemalja, među kojima SAD i većina evropskih. Rusija je dokument nazvala “beskorisni­m propagandn­im letkom” koji nema nikakve veze sa realnom situacijom.

 ??  ?? SERGEJ LAVROV
SERGEJ LAVROV
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia