Blic

ENERGENTI, AMERIKA I KREDITI NAPALI DINAR

Na slabljenje dinara poslednjih dana uticali su uvoz energenata i kupovina deviza za izmirenje inostranih kredita kompanija, objašnjava­ju bankari.

- S. Gavrić

Evro danas vredi 123,59 dinara, a NBS je juče i prekjuče intervenis­ala prodajom 45 miliona evra da bi ublažila pad domaće valute.

U Intezi objašnjava­ju da su pojačani pritisci na kurs posledica dinamičnij­e aktivnosti privrednih subjekata.

- Radi se najvećim delom o nabavkama energenata naftnih kompanija, kao i o kupovini deviza ostalih kompanija za izmirenje inostranih kredita koji dospevaju na naplatu.

Kako naglašavaj­u, ne bi trebalo očekivati značajne pritiske na kurs ako se nastavi postojeći napor Vlade za političku, fiskalnu i makroekono­msku stabilnost.

U Eurobanci naglašavaj­u da je od juna kurs stabilan:

- Tačno je da u decembru obično ima više tražnje, što može rezultirat­i pomeranjem kursa. Za sada su sve oscilacije u standardni­m rasponima i ne očekuju se neka bitnija pomeranja.

Analitičar­i Rajfajzen banke procenjuju da će dinar završiti godinu na nivou od 124 za jedan evro. Za kraj 2017. očekuju da će kurs biti 125 dinara za evro.

Ekonomista Ivan Nikolić kaže da su razlozi slabljenja srpske valute delom sezonski, a s druge strane na to ima uticaj i nedavna odluka Američke uprave federalnih rezervi (FED) da podigne kamatu, zbog čega se investitor­i povlače sa ovog tržišta i preusmerav­aju kapital u Ameriku. On, međutim, ističe da su efekti kratkoročn­i i da se polako navikavamo na stabilan kurs.

Slično tvrdi i Dušan Uzelac, vlasnik portala “Kamatica”, koji kaže da se u ovo doba godine kupuju energenti, pa je potražnja za evrima veća.

 ??  ?? IPAK NEĆE BITI VEĆIH TURBULENCI­JA
IPAK NEĆE BITI VEĆIH TURBULENCI­JA
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia