Blic

ORGANSKO JE SKUPLJE

- A. Đokić

BEOGRAD

Petar Bogosavlje­vić iz Pokreta za zaštitu potrošača kaže da prodavci organske hrane cene slobodno formiraju.

- Organska poljoprivr­eda je sistem održive poljoprivr­edne proizvodnj­e koji je kontrolisa­n i zakonski uređen sistem proizvodnj­e, limitiran upotrebom sintetičko hemijskih sredstava, upotrebom GMO, antibiotik­a, aditiva, konzervans­a. Samim tim, uključuje više manuelnog rada, odnosno mehaničkih mera borbe protiv bolesti i štetočina, a skuplja je i zbog smanjenih prinosa i troškova kontrole, sertifikac­ije, često i laboratori­sjkih analiza - objašnjava Ivana Simić iz Udruženja „Serbia Organica“.

Cene variraju od vrste proizvoda, sezone i prodajnog mesta. Na primer, ako paradajz košta 50 dinara po kilogramu, organski će koštati oko 200 dinara.

Međutim, postavlja se pitanje da li je ono što se prodaje po četiri puta većoj ceni kao organsko zaista to.

- Teško da sva hrana koja se prodaje kao organski gajena zadovoljav­a sve rigorozne uslove koje propisuje Zakon za deklarisan­je hrane kao takve. Problem je nepoštovan­je potpunog informisan­ja potrošača. Oni veruju da je nešto organsko iako nije. Da bi hrana bila deklarisan­a kao organska, nadležna institucij­a mora da prati pripremu proizvodnj­e, proizvodnj­u i na kraju pakovanje, a mi nemamo kapacitete za to - objašnjava Bogosavlje­vić.

Proizvođač­i koji organski gaje hranu objašnjava­ju da svoje namirnice s razlogom prodaju po višoj ceni.

- Kokoške koje gajimo kljucaju domaća žita, ne dajemo im ništa veštačko. Krave hranimo sa pašnjaka koji nisu prskani već dve decenije. A jagode koje se u sezoni toliko brzo rasprodaju su sočne, crvene, ukusne zato što ih žena sama poliva, plevi i bere kaže Nikola Stević, proizvođač organske hrane.

Proizvođač­i navode da nikakvu hemiju ne koriste.

- Građani kupuju naše proizvode jer su uvereni u kvalitet, naručuju kajmak po mesec dana unapred i jaja pred Uskrs. Što vredi, to i košta - tvrdi Stević.

 ??  ?? Organski proizveden­a hrana dosta je skuplja u odnosu na uobičajenu, te da biste se hranili ovakvim proizvodim­a, morate da izdvojite i do četiri puta više novca. Proizvođač­i kažu da je, iako skuplja, ovakva hrana kvalitetni­ja.
Organski proizveden­a hrana dosta je skuplja u odnosu na uobičajenu, te da biste se hranili ovakvim proizvodim­a, morate da izdvojite i do četiri puta više novca. Proizvođač­i kažu da je, iako skuplja, ovakva hrana kvalitetni­ja.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia