Blic

Blizancima po medalja u Indiji

NIŠ Talentovan­i blizanci Bogdan i Novak Stanojević osvojili su srebrnu, odnosno bronzanu medalju na Međunarodn­oj olimpijadi iz astronomij­e i astrofizik­e u Indiji.

- VESNA TOROVIĆ

Iako su mladi niški talenti, učenici trećeg razreda specijalno­g odeljenja za fiziku u Gimnaziji „Svetozar Marković“, jedva prikupili novac za kotizaciju za takmičenje, o čemu je naš list prvi pisao, Bogdan i Novak u Niš su se vratili sa najvišim odličjima.

- Moji sinovi su presrećni, kažu da su u Indiji odlično prošli. Ceo srpski tim je bio veoma uspešan. Jako sam ponosan na njihov uspeh - priča za „Blic“otac blizanaca Gordan Stanojević.

Na uspeh sinova ponosna je i majka Margo, koja s nestrpljen­jem očekuje da se vrate iz daleke Indije.

- Naravno da sam presrećna, posebno što nisam očekivala baš ovoliki uspeh. Ipak, nadala sam se medaljama jer znam koliko vole astronomij­u i astrofizik­u kaže presrećna majka.

Bogdan je ponosan što je s bratom uspeo da bude u timu od 10 učenika iz Srbije koji će se takmičiti u Indiji.

- Prvih pet mesta rezervisan­o je za đake Matematičk­e gimnazije u Beogradu, a mi smo na šestom i sedmom mestu. Mi u školi do sada nismo učili astronomij­u. Do sada nijedan đak iz Niša nikada nije išao na olimpijadu iz astronomij­e. Zaista smo ponosni što možemo da predstavlj­amo Srbiju - ponosno je pre takmičenja pričao Bogdan za „Blic“.

Novak je rekao da su ljubav prema fizici nasledili od oca, koji predaje fiziku.

- Ipak, od obične fizike mnogo su nam zanimljivi­je planete, sazvežđa, galaksije, sudbina vasione... Sami učimo o tome, a pomogli su nam profesori sa niškog Prirodno-matematičk­og fakulteta koji su nas naučili kako se koristi teleskop - ispričao je letos Novak.

Niški talenti jedva su skupili sredstva za odlazak u Indiju, jer je letos trebalo platiti 2.800 dolaza za kotizaciju, a sada i avionske karte i hotel. Ipak, uspeli su uz pomoć lokalne vlasti u Nišu i sponzora.

 ??  ?? BOGDAN I NOVAK STANOJEVIĆ OSVOJILI SREBRO I BRONZU
BOGDAN I NOVAK STANOJEVIĆ OSVOJILI SREBRO I BRONZU
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia