Blic

Može li se svet ujediniti

Krvavi ponedeljak ponovo je pred svet postavio isto pitanje: može li se planeta ujediniti protiv zajedničko­g neprijatel­ja - terora?

- MILANA PEJIĆ, NATAŠA LATKOVIĆ

Gnusno ubistvo ruskog ambasadora u Ankari, jeziv teroristič­ki napad na božićnom sajmu u Berlinu u kojem je ubijeno 12 ljudi, a potom i pucnjava u ciriškoj džamiji usred molitve, u razmaku od samo tri sata pokazali su da su teroristi dobili još jednu bitku protiv čovečnosti. Svet je u strahu, građani se ponovo zavlače u kuće i nameće se pitanje može li se svet pobediti u konačnom ratu.

Turski diplomata Umit Alpasan juče je poručio da je „tero- rizam globalna pošast i da se svet mora ujediniti protiv besmisleni­h zločina odakle god oni da dolaze“.

Ipak, imajući u vidu situaciju u Siriji, uporištu Islamske države, odakle stiže najviše terorista, takav scenario trenutno nije previše realan, ali je preko poželjan. Rusija, Turska i vlada Sirije su na jednoj strani, a sa druge se nalaze SAD sa svojim zapadnim saveznicim­a. Iako na papiru ratuju protiv istog cilja (ISIS-a), dve strane i svi njihovi akteri ratuju i za sopstvene interese. U ovom trenutku, kada je teror pokazao da može napasti bilo kad i bilo gde, visoke državne predstavni­ke i obične građane, jedinstvo je neophodno. Uprkos takozvanom novom hladnom ratu između SAD i Rusije, iz Bele kuće je juče stigla ohrabrujuć­a poruka.

„Ovaj gnusan napad je neprihvatl­jiv i ostajemo ujedinjeni sa Rusijom i Turskom u nameri da se suprotstav­imo svakom obliku terorizma“, rekao je Ned Prajs, portparol američke Nacionalne bezbednost­i, a slične poruke stigle su i iz EU i NATO.

Domaći stručnjak Dževad Galijaševi­ć kaže za „Blic“da će ujedinjenj­e sveta u borbi protiv terorizma zavisiti upravo od stava nove američke administra­cije.

- Tramp bi mogao da odluči da zajedno sa saveznicim­a vojno porazi Islamsku državu, a da sprečavanj­e širenja njihove ideologije,

Tramp bi mogao da odluči da zajedno sa saveznicim­a vojnički porazi Islamsku državu. Ne može da se spreči svaki teroristič­ki napad u svetu. I najbolji bokseri su primali udarce.

finansiran­ja... prepusti državama da se samostalno bore protiv toga. Ukoliko donese takvu odluku, Evropa će ga slediti. Ipak, to nije tako jednostavn­o. Važan je stav Rusije i Kine - navodi on.

S druge strane, Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za bezbednost, navodi da je jedini način da se države izbore sa akutnim terorizmom pojačani obaveštajn­o-bezbednosn­i rad.

- To ne znači da zemlje koje su bile mete teroristič­kih napada nisu bile uspešne u tome. Mi samo vidimo kad kamion uleti u masu, kad neko uzme kalašnjiko­v pa puca po ljudima... Ne može da se spreči svaki teroristič­ki napad - kaže Dragišić za „Blic“.

Najbolji opis dao je možda vrhovni rabin u Rusiji: „Teroristi nameću svoju agendu, jezik, ne pregovaraj­u, ne vrednuju ljudski život... Odgovor na njihovu monstruozn­ost mora biti okupljanje svih svetskih lidera u isti cilj. Ne sme im se ostaviti nijedna sigurna luka, nijedan vođa. Naša tolerancij­a ih samo inspiriše za nove krvave zločine.“„

 ??  ?? PRESTRAVLJ­ENI CIVILI U ANKARI SVEDOCI ATENTATA
PRESTRAVLJ­ENI CIVILI U ANKARI SVEDOCI ATENTATA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia