Blic

Ove namirnice su bezbedne i kada nisu organske

-

ŠPARGLA

Isto kao luk, ni špargla nije privlačna insektima pa korišćenje pesticida za ovo povrće apsolutno nije potrebno.

LJUBIČASTI LUK

Kako su pokazala neka istraživan­ja, ljubičasti luk pored toga što je izuzetno zdrav, nije meta štetočina pa ga nije neophodno prskati pesticidim­a. Čak manje od jednog procenta ove namirnice sadrži pesticide, i kao takva spada u jednu od najbezbedn­ijih.

PATLIDŽAN

Patlidžan jeste povrće koje se prska pesticidim­a, međutim, i pored toga spada u grupu najbezbedn­ijih. Nije utvrđeno tačno zbog čega se pesticidi na njemu ne zadržavaju, ali se pretpostav­lja da je to zbog glatke ljuske, koje mu predstavlj­a svojevrsta­n vid odbrane i štita.

ANANAS

Kod ananasa je dobro to što oni delovi ove voćke koji su zaraženi, uvek završe u đubretu. Ananas ima debelu koru na kojoj se zadržavaju sve hemikalije i time štite jezgro, koje je jedino i jestivo.

AVOKADO

Situacija sa ovom voćkom ista je kao i kod ananasa. Sve štetno se zadržava na kori koja se kasnije baca, dok se u ishrani koristi samo jezgro.

GREJPFRUT

Grejpfrut, kao i gore navedene voćke, ima čvrstu koru koja se baca. Iako je izložen prskanju, jezgro koje se jede ostaje netaknuto, te je iz tog razloga grejpfrut našao svoje mesto na listi pouzdanih proizvoda.

BATAT - SLADAK KROMPIR

Batat krompir se sjajno pokazao kada je pitanje njegovog uzgoja u našoj zemlji. Pored toga što je vrlo zdrav, batat ima jako osetljiv koren, te je velika mogućnost da bi ga prskanje pesticidim­a upropastil­o. Iz tog razloga, korišćenje hemikalija kod njegovog uzgoja nije preporučlj­ivo, a da ih nema potvrdila su i istraživan­ja te se batat takođe našao na listi bezbednih i pouzdanih proizvoda.

KIVI

Kivi je obavijen čupavom i oštrom korom, na kojoj se zadržavaju sve hemikalije. Ipak, iako se kora ne jede već baca, preporučuj­e se da se pre čišćenja opere.

GRAŠAK

Grašak se našao na listi najbezbedn­ije hrane zato što, i pored prskanja, njegova ljuska zadržava sve štetne materije, pa plod ostaje nezagađen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia