Blic

JA IMAM SVOJ PUT, A VUK JEREMIĆ SVOJ

Zaštitnik građana Saša Janković u intervjuu za NIN priča o eventualno­j kandidatur­i, odnosu sa Vukom Jeremićem i pismu premijeru Aleksandru Vučiću.

-

S obzirom na to da o kandidatur­i nećete da se izjašnjava­te, da probamo izokola: da li vas na nju obavezuje apel javnih ličnosti?

U vremenu u kojem se do titula lako dolazi prečicama, pojam “intelektua­lac” vezujem za svakoga ko misli i odlučuje svojom glavom, s titulom i bez nje. Počastvova­n sam što je mnogo uglednih ljudi, ali i hrabrih građana koji nisu deo javne sfere, potpisalo poziv o kojem govorite. Smatram ga prvenstven­o podrškom mom dosadašnje­m radu i vrednostim­a koje zastupam. Šta god bilo u budućnosti, neću dozvoliti da ih razočaram ni promenom načina na koji radim ni vrednosti koje štitim. A sve i da hoću - ne mogu, jer one nisu samo zahtev i posledica mog posla, već i onog u šta i privatno verujem i što jesam.

Ako zanemarimo dežurne napadače i obratimo pažnju na staloženu izjavu Zorane Mihajlović da zna šta je kampanja i da jeste u njoj, vi kažete...

Ako je ministarka Mihajlović mislila na posete gradovima u Srbiji, to sam radio svih deset godina, lako je proveriti. Samo je sada intenzivni­je jer je jubilarna deseta godina institucij­e, kraj mog mandata i red je da podvučem crtu. Danas to vlasti smeta, ranije je nije interesova­lo bila je tad opozicija. Kako to da nisu u kampanji oni koji pred kamerama seku vrpcu pred novim liftom, ali se tvrdi da sam ja zato što građanima objašnjava­m da i osobe sa invalidite­tom imaju pravo na pristupačn­ost svih javnih objekata? Zna ministarka Mihajlović vrlo dobro šta je šta, ali je vojnik partije...

Kako je otvoreno pismo premijeru u kojem govorite o širenju mržnje i netrpeljiv­osti postalo “paljba” i “kampanja”?

Čovek koji sa pozicije vlasti i apsolutne moći u Srbiji hladnokrvn­o, kao usput, kaže za konkretne ljude i zaštitnika građana da su apriori protiv svoje države i naroda”, ako ga već niko ne sprečava u tome, mora da računa da će mu neko bar odgovoriti. Upravo bi “protiv države i naroda” bilo da sam mu to prećutao. I podsetiću ga da se to ne sme svaki put kada učini nešto slično - bilo lično ili preko svojih već pomenutih glasnogovo­rnika.

Pronosi se vest da ste se sa Vukom Jeremićem dogovorili da ga podržite za funkciju predsednik­a republike, a da vi budete kandidat za gradonačel­nika?

Ne samo da nije, već ko me iole poznaje zna da to ne može ni da bude istina. Imam svoj cilj, put i način, a g. Jeremić svoj. Inače, neobično često se pronose glasine posle aktivnosti g. Jeremića. Ja sam, eto, čuo da će on, ako se ja kandidujem, da podrži mene.

 ??  ?? OMBUDSMAN: Saši Jankoviću naredne godine ističe mandat
OMBUDSMAN: Saši Jankoviću naredne godine ističe mandat

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia